Met die vraag benaderde Monique mij onlangs. De achtergrond van deze vraag komt door het hoge verzuimpercentage van haar afdeling. De Coronapandemie heeft zijn sporen nagelaten op de motivatie van haar medewerkers. Ze las mijn bericht op LinkedIn waarin ik vertel over het boek van Leon Schaepkens, 10 miljoen jaar leidinggeven. Met name de 6 basisbehoeften waarin een leider zou moeten voorzien bij zichzelf, maar ook zijn medewerkers; veiligheid, verbondenheid, zelfwaardering, grenzen, autonomie en zelfexpressie, spreken haar aan. Ze gaat het zeker lezen.
Monique geeft leiding aan een team. Haar directeur is enorm ambitieus. Dat spreekt haar aan, maar ze voelt zich ook onzeker bij hem. Haar collega’s zijn wel aardig, maar ze mist de onderlinge steun die ze nodig heeft. Monique wordt door mij gecoacht in haar rol als leidinggevende. Ze volgde bij mij het POWER-programma en dat maakte haar als leidinggevende krachtiger en effectiever. Ook voelde ze zich minder eenzaam en kreeg ze veel meer zelfvertrouwen. Af en toe vraagt Monique incidenteel ondersteuning en plannen we een coaching gesprek. Zo blijft ze werken aan haar persoonlijke ontwikkeling.
Nu ben ik helaas geen sprookjesfee die door een paar te keer zwaaien met haar toverstaf iedereen weer energiek aan het werk krijgt. Wat ik wél heb is toegang tot verschillende theorieën over dit onderwerp die Monique meer inzicht kunnen geven. En zo raken we in gesprek over duurzaam inzetbaar zijn.
Bevlogenheid
Een belangrijke indicator voor duurzame inzetbaarheid is bevlogenheid (Schaufeli & Schaufeli, 2022, Vakmedianet). Zolang mensen met hun hele ziel en zaligheid aan de slag zijn, is hun inzetbaarheid gewaarborgd.
‘Hoe doe ik dat, zorgen dat mijn medewerkers bevlogen zijn?’, vraagt Monique.
Vitaliteit, toewijding en absorptie
Voor bevlogenheid zijn 3 aspecten van belang, leg ik haar uit, vitaliteit, toewijding en absorptie (Schaufeli & Bakker, 2004).
Vitaliteit kenmerkt zich door het bruisen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan met werken en over grote mentale veerkracht beschikken.
Toewijding heeft betrekking op het werk als nuttig en zinvol ervaren.
Absorptie, tenslotte gaat over op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk.
In haar gedachten gaat Monique al haar medewerkers langs om na te gaan of ze wel of niet bevlogen zijn en waar het eventueel aan schort.
De leidinggevende rol bij bevlogen medewerkers
‘Als het niet zo is, zegt ze, heb ik daar dan invloed op?’ Ik vertel haar over de zogenaamde Zelf Determinatie Theorie, een motivatietheorie die aan bevlogenheid ten grondslag ligt. Deze theorie wijst op 3 basisbehoeften van werknemers:
- Autonomie, verwijst naar de wens om vrij te kunnen handelen;
- Competentie, betreft de wens om doeltreffend met de omgeving om te kunnen gaan, en
- Verbondenheid, gaat over de wens om positieve relaties op te bouwen, deel uit te kunnen maken van een hecht team.
Als leidinggevende kun je met je medewerkers over deze thema’s in gesprek gaan om te proberen hun bevlogenheid te vergroten.
Het wordt een theoretisch verhaal, waarbij ik zie hoe Monique worstelt met de praktische vraag wat zij hierbij kan betekenen. Gelukkig bestaan hiervoor hele praktische coaching mogelijkheden waarmee ik haar kan helpen. Bijvoorbeeld met behulp van de ACT (Acceptance en Commitment Therapy) of met de RET (Rationele Emotieve Training). Ik heb weliswaar niet die toverstaf maar we maken een afspraak om concrete stappen te gaan doorspreken. We zullen starten met hoe ze haar medewerkers kan inspireren en versterken.
Monique voelt zich door mij gesteund bij haar functioneren. Vol vertrouwen gaat ze de toekomst tegemoet.
Wil jij ook gemotiveerde werknemers die duurzaam inzetbaar zijn? Maak een afspraak met mij, of download het gratis e-book ‘5 tips voor minder eenzaamheid bij leiderschap’.
5 tips voor minder eenzaamheid bij leidinggeven. Gratis e-book.
Voel jij je wel eens eenzaam in je werk? Terwijl je juist effectiever wilt zijn en meer zelfvertrouwen wilt hebben. Klik hier voor mijn gratis e-book waarin ik je tips geef hoe je dit aan kunt pakken. Succes!
En mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact met me opnemen.