In loopbaangesprekken het meest voorkomende dilemma van kandidaten: ‘Ik wil wat anders, maar ik weet niet wat’. Ze merken dat ze niet op hun plek zitten en bedenken dat er wat moet gebeuren om hun plezier in werk weer terug te krijgen. Maar wat? Speurend over het internet zoeken ze naar functies die meer perspectief geven. Ze vinden niet helemaal wat ze willen, maar ach ‘I will give it a shot’. Afwijzingen zijn dan geen uitzondering, terwijl de sollicitatie met veel energie in elkaar is gezet. Het gepeins over ‘wat wil ik’ neemt soms draconische vormen aan: het houdt hen overdag bezig, ‘s nachts uit de slaap en speelt een belangrijke rol tijdens het werken.
Wie ben ik? Wat kan ik?
Een loopbaantraject van kandidaten start bij mij met ‘wie ben ik’. Gedegen kennis van de drijfveren, communicatiestijl en gedragsvormen van een kandidaat bieden al veel inzicht in welke functies of organisaties niet passen. Zo krijgen we nog geen antwoord op de vraag ‘wat wil ik’ maar wel op ‘wat wil ik niet’. En dat is veel waard!
Als jij één van mijn kandidaten zou zijn zoomen we na deze eerste stap in op ‘wat kan ik’. Ten eerste kijken we natuurlijk naar opleiding en werkervaring. Dat geeft al een goede indicatie van wat je kunt. Maar ook competenties en vaardigheden die gedurende het werk ontwikkeld zijn, geven een goed beeld. En wat is er op de korte termijn nog meer te ontwikkelen? Zo krijg je een antwoord op jouw toegevoegde waarde voor een organisatie.
Daarna gaat het beginnen: wat wil ik?
Als ‘wie ben ik’ en ‘wat kan ik’ helder zijn vallen er al behoorlijk wat organisaties en functies af. Natuurlijk blijven er ook organisaties in verschillende branches over. Door de woon-werk afstand te bepalen zoek je naar organisaties die binnen jouw bereik zijn. Als die helder zijn kan het zoeken naar informatie beginnen. Al surfend op het internet lees je over de missie en visie van het bedrijf.
Past deze visie bij jou?
Netwerken
Dan is het tijd voor netwerken! Wie ken je bij het bedrijf? Of wie uit jouw netwerk kent daar iemand? LinkedIn is daarvoor een geweldig middel. Let wel: doe het secuur en handhaaf de netwerketiquette. De netwerketiquette op LinkedIn houdt in: verstuur uitnodigingen altijd met een persoonlijke tekst en reageer snel op persoonlijke berichten. Check regelmatig je LinkedIn-inbox.
De tip die ik altijd geef: kom je met een leidinggevende, recruiter of HR-adviseur in gesprek, dan is het zaak om jouw toegevoegde waarde te benoemen. Misschien hebben ze geen passende vacature maar zitten ze nou nét te wachten op wat jij toe kan voegen.
Bovenstaande trajecten zijn ingewikkelde trajecten. Invulling geven aan ‘wat wil ik’ doe je immers niet op een achternamiddag en vergt veel denkwerk en zorgvuldigheid. Steun van je directe omgeving is heel waardevol. Advies vragen aan een loopbaanadviseur is één van de dingen die de moeite waard zijn. Deze helpt je verder in het denkwerk, stelt zijn toolbox voor je beschikbaar en geeft je feedback. Zo ben je arbeidsmarkt-klaar en is een zoektocht naar jouw gewenste functie een helder plan. Wil je meer weten over jobmarketing neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
-
-
-
-
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.
-
-
-