Eerste indrukken zijn blijvend! Veel meer dan je dacht. Een handdruk, een blikwisseling, een ‘hallo’ – en het is al gebeurd. In enkele seconden vellen mensen een oordeel over jou. Zo werkt ons brein nu eenmaal – en dat doet het om ons te helpen met snel beslissingen nemen en juiste oordelen vellen. Meteen de juiste snaar raken in een sollicitatiegesprek is vanzelfsprekend belangrijk. Als je een sollicitatiegesprek hebt en weet hoe belangrijk die eerste indruk is, weet jij dan wat je aan doet?
Spannend.
Stel; je hebt je goed voorbereid, maar bent ook een beetje zenuwachtig. Zal ik mijn kwaliteiten goed kunnen benoemen, kan ik een goede pitch houden, de juiste vragen stellen? Op de inhoud heb je je goed voorbereid en dan lees je dat de werkgever al in één seconde beslist of jij het wel of niet wordt. Mooi is dat. Heb je je uitgebreid voorbereid op de inhoud blijkt dat er amper toe te doen. Zo zwart-wit is het uiteraard niet. Als je een goede indruk maakt en je vervolgens niet goed weet te presenteren in het gesprek, is de kans groot dat je alsnog die baan kunt vergeten. Het is geen kwestie van of/of, maar van en/en.
Wat zeggen recruiters over welke kleding geschikt is?
Welke kleding geschikt is voor jou, is niet één, twee, drie te zeggen. Navraag bij Renate van de Water recruiter bij zorgorganisatie Pluryn leert dat er vooral gelet wordt op representatieve kleding. Broeken met gaten – hoe hip ook – werken niet in je voordeel. Maar het gaat niet alleen om kleding, zegt Renate, ook een verzorgd uiterlijk is belangrijk en werkt in je voordeel. Maartje Brunet de Rochebrune van recruitmentbureau Mans bevestigt dat op het moment dat iemand binnenkomt de eerste indruk al heel veel doet. Het totale voorkomen geeft het eerste beeld. Kleding, de eerste blik, de handdruk (als dat kan). Maartje adviseert haar kandidaten altijd om kleding aan te doen die lekker zit en waar je je lekker in voelt. Met een nette outfit (wat dus echt niet een pak hoeft te zijn), fris haar, schone handen en een heldere blik in de ogen, heb je de eerste winst al te pakken.
Mijn tips voor wat betreft kleding.
Ook ík heb veel ervaring opgedaan bij werving en selectie. De combinatie met mijn kennis als loopbaanadviseur levert voor jou de volgende tips op.
- Als je een gesprek hebt en je weet niet goed wat je aan moet doen, bestudeer de bedrijfscultuur via de website van de werkgever, foto’s van mensen die er werken en kijk wat ze aan hebben. Zit iedereen strak in het pak met een das, pas je daarbij aan. Draagt iedereen casual kleding, dan is dat jouw richtlijn. Je kunt het ook altijd vragen. Vind je dat moeilijk, dan zijn de website en LinkedIn een hulpbron.
- Kom verzorgd. Dat betekent; geen ongestreken kleren met een vlek(je). Of zelfs stinkende kleding. Draag geen schoenen die onder de modder zitten – of erger; met een gat in de zool. Laat zien dat je je best hebt gedaan om goed voor de dag te komen. Maar ook; was je haren, poets je tanden, verzorg je handen en nagels plus zorg voor een fris uiterlijk.
- The dont’s. Kom niet te bloot! Geen bloesje zonder mouwen of een te korte rok/jurk, een korte broek. Liever geen sandalen en een té diep decolleté is echt uit den boze. Zoals beide recruiters aangeven is de hippe spijkerbroek met gaten ook echt een no-go. Maartje Brunet de Rochebrune wist nog toe te voegen dat een T-shirt wel kan, maar let er wel op welke tekst er eventueel opstaat. En niet te veel glitters, glamour, blingbling en juwelen.
- Het is beter overdressed te zijn dan underdressed. Daar bedoel ik mee dat je beter té netjes kunt verschijnen dan in je kloffie. Stel dat de sollicitatiecommissie zijn best heeft gedaan om het bedrijf goed te representeren door nette kleding aan te doen en jij zit er in je huispak. Welke indruk maak je dan? En wil je die indruk maken? En belangrijker; verhoogt het je kans om te worden aangenomen? Wanneer je jouw sollicitatie-outfit uitzoekt en denkt ‘dit is te chique’ neem dan van mij aan dat je dit gerust aan kunt doen.
- En last but not least heb ik Henriette Visser van Studio Mosk gevraagd wat haar tip is. Henriette is styliste en weet alles van kleding en uitstraling. Henriette geeft aan dat je kleding aan moet doen waar je je lekker in voelt. Maar, zegt ze er ook bij, kom nooit in een joggingbroek met sneakers, of in een onverzorgd T-shirt. Kijk maar eens in je kledingkast, er hangt vast wel iets waar je je goed in voelt. Of zelfs, waarover je complimenten kreeg van anderen.
En mocht je het nog niet weten en heb je vragen, Henriette en ik organiseren binnenkort een LinkedIn AudioEvent. Daar kun je ons al je vragen stellen en krijg je nog veel meer tips die van belang zijn bij het bepalen van wat je aandoet bij je sollicitatiegesprek. Geef met een 👍🏼 in het reactieveld hieronder aan of je belangstelling hebt, dan informeren wij jou zo spoedig mogelijk over de datum.
Wil je vaker geïnspireerd worden? Meld je dan aan voor mijn inspiratiebrief.
20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.
[btn text=”Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk” tcolor=#FFF thovercolor=#FFF link=”https://paulinehouwing.nl/energie-van-werk-en-energiek-naar-werk/” target=”_self”]