Dat de Werkenergieanalyse goed ingezet kan worden als nulmeting, is inmiddels breed bekend. Maar wist je dat het instrument ook zeer nuttig en verhelderend kan zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dit bewijst bijvoorbeeld de praktijkcasus van loopbaanadviseur Pauline Houwing.
Pauline werd enkele maanden geleden benaderd door een fabrikant van schoolmeubelen, waarvan één van de montagemedewerkers dreigde uit te vallen. Als gevolg van een stoornis in het autistisch spectrum valt deze medewerker onder de mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Een categorie waarmee het bedrijf ruime ervaring heeft. “Toch lukte het niet om deze medewerker meer uitdaging te geven”, vertelt Pauline. “Niet omdat het bedrijf dit niet wilde, maar omdat niet duidelijk werd naar welke uitdagingen de medewerker precies op zoek was. De medewerker bleef steeds vasthouden aan zijn stereotype, waardoor hij zijn eigen ontwikkeling onbedoeld belemmerde en zijn energiebalans verstoorde. Hij was ongelooflijk goed in het machinaal bewerken van hout. Bovendien kon hij goed coördineren. Het bedrijf zou dit graag uitbouwen naar een coördinerende functie, maar hiervoor moest de medewerker wel (een deel van) zijn taken loslaten. En juist hier wrong de schoen. Kon ik misschien helpen?”
Na een korte kennismaking liet Pauline de medewerker de Werkenergieanalyse invullen.
“Hier kwam uit wat wij eigenlijk al vermoedden”, vertelt ze. “De bevlogenheid van de medewerker was met 17 erg laag – maximumscore is 45. Zowel op het gebied van toewijding, vitaliteit als betrokkenheid. De medewerker ervoer slechts weinig flow in zijn werk, dat door de jaren heen meer routine was geworden. Het liefst zou hij meer invloed krijgen. Met name het plannen van orders en het oplossen van problemen gaf hem enorm veel energie. Ditzelfde gold voor het opleiden van nieuwe medewerkers, waarin hij graag meer verantwoordelijkheden zou krijgen. De grootste energievreter bleek het bedienen van de machines, terwijl hij deze taak maar moeilijk los kon laten. De Werkenergieanalyse was in dit kader een echte eyeopener.”
Een gesprek met zijn leidinggevende volgde, waarbij de Werkenergieanalyse als houvast werd gebruikt.
“Aan de hand hiervan heeft de medewerker heel duidelijk kunnen uitleggen welke complexe taken zijn voorkeur hebben. Maar ook dat hij officieel een rol wilde krijgen in het opleiden van nieuwe medewerkers. De leidinggevende ging hier graag in mee en bood een on the job cursus aan. Bijvoorbeeld om nieuwe medewerkers duidelijk uitleg te kunnen geven over wat er van hen wordt verwacht. Maar ook om meer met ‘de handen op de rug’ te gaan werken. Een flinke uitdaging, want de medewerker was ook een perfectionist. Hij ging in zijn houtwerk altijd voor een 10, terwijl een 8 ook voldoende was. Hij moest leren om zijn collega’s hier niet op af te rekenen. Ook de leidinggevende zou hem hierin begeleiden.”
Concreet resultaat
De medeweker kreeg daarnaast een rol om de taakroulatie binnen de afdeling meer vorm te geven. “Een rol die door de leidinggevende werd geïntroduceerd bij zijn collega’s, zodat hij niet zelf hoefde uit te leggen waarom hij een beetje de ‘baas’ ging spelen”, aldus Pauline. “Kortom: tijdens het gesprek hebben de wensen van de medewerker duidelijk handen en voeten gekregen. Bovendien zijn concrete afspraken gemaakt voor de toekomst, waardoor de medewerker weer voortvarend en vol energie aan de slag kan.” Wil je meer weten over de Werkenergieanalyse? Neem dan contact op, of maak een afspraak.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.