Veel klanten vinden solliciteren maar gedoe. ‘Ik word het liefst benaderd voor een functie.’ Dat je deze kans – om benaderd te worden voor een functie – kunt vergroten en met welke mogelijkheid je dat doet verklap ik je in deze blog.
Mismatch op de arbeidsmarkt.
De arbeidsmarkt is zeer gespannen op dit moment. Net als voor Corona. Ook toen waren er meer functies vacant dan kandidaten beschikbaar. Dat is nu niet anders. Wel is er sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat er geen match is tussen de vacatures die er zijn en de werkzoekenden die speuren. Werk aan de winkel dus.
Interessant, maar wat heeft dat met mijn motivatie om te solliciteren te maken?
Recruiters zijn meer en meer bezig kandidaten te benaderen die voor hen de vacatures kunnen vervullen. Precies wat de meeste van mijn klanten graag willen. En daar kun je van profiteren. Waar denk je dat ze zoeken, deze recruiters?
Juist, op LinkedIn.
Zonder LinkedIn profiel ben je niet vindbaar. Als je dán een nieuwe functie wil moet je zelf in actie komen; zelf zoeken naar vacatures en een brief sturen, samen met een hip CV. En dan maar hopen dat er niet veel reacties zijn. Degenen die al hebben genetwerkt hebben namelijk een streepje voor.
Om het je makkelijker te maken.
Maak een LinkedIn profiel aan en laat zien dat je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Dat is stap 1. LinkedIn heeft twee mogelijkheden om aan te geven dat je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Kijk welke het beste bij jou past.
- Via je profiel aangeven dat je beschikbaar bent voor werk. Naast dat je beschikbaar bent voor werk kun je ook vermelden voor welk werk, waar en voor hoeveel uur. Vervolgens kun je dat passief laten weten (alleen zichtbaar voor recruiters met een LinkedIn Recruiter account) of actief (met een groene band dat je #opentowork bent).
- In je koptekst op LinkedIn opnemen dat je beschikbaar bent. Geef dan aan waar je beschikbaar voor bent. Dan weten recruiters duidelijk en helder waar ze je voor mogen benaderen. Je kopregel aanpassen gaat hier (zie pijl). Op je profielpagina neemt LinkedIn je huidige functienaam over als kopregel. Hier een andere tekst plaatsen is heel eenvoudig, het maakt jou beter zichtbaar en waar je voor inzetbaar bent. Vergeet in dit laatste geval niet je werkgever te informeren dat je op je LinkedIn profiel vermeld dat je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Niet dat hij voor verrassingen komt te staan.
Als je deze stappen volgt weten recruiters voor welke vacature ze jou kunnen benaderen Op deze manier maak je de kans groter om benaderd te worden. En dat willen we natuurlijk dolgraag. Zeker als je het ingewikkeld vindt om zelf te zoeken en brieven te schrijven.
Het geldt met name voor functies die gewild zijn. Werken in de zorg, ICT of landbouw bijvoorbeeld. Minder kansrijke functies op dit moment zijn: piloot, steward(ess), reisbureaumedewerker, administratief medewerker en medewerker bedrijfsrestaurant. De arbeidsmarkt is erg dynamisch. UWV onderzoekt continu welke kansrijke en kansarme beroepen er zijn.
En nu?
Heb jij ook niet zo’n zin om te solliciteren? Maak dan een profiel aan op LinkedIn en laat weten dat je openstaat voor werk. Zo hoef je niet te solliciteren maar laat je wel duidelijk weten beschikbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Daarmee wordt de kans om benaderd te worden veel groter. Belangrijk is wel dat je weet wat je wilt. Kom je daar niet uit of kan je wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor een gratis strategiegesprek . Of vraag mijn gratis e-book aan. Daarmee kun je al een heel eind uit de voeten.
Ook belangrijk is dat je CV/LinkedIn profiel in orde is. Heb je daar geen zin in? Meld je aan voor een CV-sessie. In een 2,5 uur durende sessie zorgen we ervoor dat je het belangrijkste voor je CV gereed hebt. Zodanig dat de kans groot is dat je aan tafel komt bij de werkgever.
Wil je meer tips voor je LinkedInprofiel? Meld je aan voor mijn inspiratiebrief. Hierin neem ik je mee in de nieuwste ontwikkelingen in loopbaanland.
Succes!
20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.
[btn text=”Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk” tcolor=#FFF thovercolor=#FFF link=”https://paulinehouwing.nl/energie-van-werk-en-energiek-naar-werk/” target=”_self”]
2 reacties
Het E-book was een eye-opener voor me. Ik dacht het allemaal te weten. Nu toch veel opgestoken! Ik ga toch maar afspraak maken.
Je bent van harte welkom Ronald. Wie weet heb ik voor jou de gouden tip voor die nieuwe baan!