Wat is nu eigenlijk werkenergie? En is het meetbaar?
Let op, dit is ingewikkeld!
Werkenergie, in de context van de natuurkunde, wordt gedefinieerd als de energie die wordt overgedragen aan een object door de toepassing van een bepaalde (of een ‘zekere’) kracht over een bepaalde afstand.
Maar wat heb je hieraan, als je moe en futloos naar je werk gaat en eenmaal weer thuis direct op de bank in slaap valt?
In de context van werken bij een organisatie, verwijst werkenergie naar de mate waarin werknemers zich betrokken voelen bij hun werk en de energie die ze investeren in hun taken en verantwoordelijkheden. Het is een maatstaf voor de motivatie, toewijding en bevlogenheid die werknemers hebben voor hun werk.
Deze werkenergie kun je op verschillende manieren meten. Bijvoorbeeld via het houden van interviews, een enquête doen of observaties inplannen. Iedereen heeft wel eens gehoord van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Persoonlijk heb je daar niet zoveel aan, maar voor een organisatie is het van belang de tevredenheid te meten. Het helpt de organisatie om maatregelen te nemen waarmee ze hun personeel blijven boeien en binden.
Maar hoe meet je je eigen tevredenheid en werkenergie?
Iemands werkenergie meet ik met behulp van de Werkenergieanalyse. De werkenergieanalyse geeft inzicht in de mate van jouw persoonlijke bevlogenheid. En het laat ook zien van welke werkzaamheden je in een flow komt en van welke juist niet. Dat is enorm van betekenis omdat het je de mogelijkheid geeft om aanpassingen te doen als dat beter voor je flow – en dus je werkenergie – is.
Wat kun je doen als je minder werkenergie ervaart?
-
- Denk na over wat je belangrijk vindt en wat je graag doet op je werk. Welke persoonlijke doelen en waarden streef je na en past dit in je huidige werk. Praat erover met anderen. Schroom niet om een coach in te schakelen die je hierbij begeleidt.
- Overleg met je leidinggevende over hoe je je werkenergie ervaart. Vraag hem of haar om samen naar een oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld andere taken of werk met meer uitdagingen voor jou.
- Zoek naar mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Denk aan een training, workshop of webinar. Daag jezelf uit om weer eens een studieboek te pakken over een onderwerp waar je belangstelling voor hebt of waar je je nieuwsgierig naar voelt.
- Zoek steun bij mensen om je heen; collega’s, familie of vrienden. Kom je er niet uit? Schroom niet om externe hulp te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een coach. Ermee rond blijven lopen schaadt je gezondheid.
- Zorg voor een goede werk-privé-balans. Neem de tijd om te ontspannen en activiteiten te ondernemen die je energie geven buiten je werk om.
- Laat je werkenergie meten! Dat is een mooi begin. Maak een afspraak met mij en ik leg je uit hoe het werkt.
We verlangen en streven allemaal naar gelukkig zijn. Maar onbruikbare, belemmerende en onjuiste overtuigingen staan ons in de weg. Deze overtuigingen lijken aannemelijk, maar niets is minder waar. Als je geen werkenergie ervaart is dat iets dat je niet hoeft te accepteren. Er is altijd wat aan te doen.
“Voor een wonder moet je bidden, voor verandering moet je werken.”Steven Covey
Wil jij hulp bij jouw verandering? Een inzicht in jouw werkenergie? Ben je benieuwd naar wat ik je kan bieden?
Ja, ik wil een vrijblijvende afspraak
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.