De moeilijkste vraag om te beantwoorden in een loopbaantraject is ‘Wie ben ik?’. Maar o, zo belangrijk! Loopbaantrajecten immers gaan over ‘Wie ben ik?’ ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Zelfinzicht is het eerste waar je mee begint. Want niet weten wat bijvoorbeeld je kwaliteiten en je loopbaanwaarden zijn, maakt een baan zoeken die bij je past onmogelijk. Dan weet je niet wat je droombaan is en krijg je geen inzicht in jouw Toegevoegde Waarde op de arbeidsmarkt. Hoe kom je erachter wie je bent? Ik geef je hier drie tips.
3 tips om erachter te komen wie je bent.
1.Karakteronderzoek
Om te weten te komen wat voor een karakter je hebt, is de Big5 een betrouwbare test. Deze is zogenaamd ‘evidence based’. Dat betekent dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de betrouwbaarheid van de test. De Big5 test doe je gratis op bijvoorbeeld op Jobpersonality. Er zijn nog meer testen. Bijvoorbeeld https://tests.quest.nl/psychologie/wat-jouw-karakter of www.testcentrumgroei.nl. Er zijn ook niet evidence-based testen beschikbaar. Bijvoorbeeld de MBTI of de DISC, zogenaamde typologieën. Deze geven je een mooi rapport, maar let wel; je hebt het zelf ingevuld. Vraag daarom altijd feedback aan anderen of het klopt.
2. Ken je waarden, normen en drijfveren.
Waarde is iets wat je belangrijk vindt om na te streven, het geeft richting aan je handelen. Normen zijn regels die bepalen welk gedrag je goed of fout vindt. Normen zijn afgeleid van of gebaseerd op waarden. Zo is de norm ‘je moet afspraken en beloftes nakomen’ een concrete uitwerking van de waarde ‘betrouwbaarheid’. Een drijfveer is een verzameling van waarden die ons onbewust motiveren tot een bepaald gedrag in een bepaalde context. Drijfveren zijn belangrijk om te kennen. Ze drijven je en geven je (werk)energie . In een loopbaantraject gebruik ik de drijfverenscan van Intodrives. Waarden en normen ontdekken we door het doen van een kaartspel . Het is belangrijk om te weten wat je normen, waarden en drijfveren zijn. Zo vind je een organisatie die goed bij je past.
3. Weet welke talenten, competenties en kwaliteiten je in huis hebt.
Het verschil tussen talenten, competenties en kwaliteiten vind ik niet zo belangrijk. Wat wel van belang is, is dat je weet waar je goed in bent. Meestal kost het je weinig energie om ze in te zetten. Vaak wijs ik mensen op de karaktersterktentest (www.viacharacter.org), waarmee je erachter komt welke van de 24 deugden je sowieso hebt én waar je goed in bent. Nogmaals, géén evidence-based test, dus check het bij je familie en vrienden. Ook de verschillende kaartspellen die ik gebruik geven inzicht waar je goed in bent. En met behulp van de kernkwadranten van Ofman leer je ook valkuilen en uitdagingen kennen. Vaak vraag ik aan klanten of ze hun kwaliteiten STARR (situatie, taak, actie, resultaat en reflectie) kunnen beschrijven. Een mooi bewijs voor dat waar je goed in bent, aan de hand van je (werk)ervaringen. Zéér bruikbaar in sollicitatiegesprekken bovendien.
Dit ben ik!
Als je deze stappen doorloopt, kan het niet anders dan dat je een aardig inzicht krijgt in wie je bent. Denk ook aan het benoemen van jouw vakmanschap, je skills. En last but not least; je zelfvertrouwen. Als jij trots bent op jezelf en je toont dat aan een werkgever – zonder naast je schoenen te lopen – is de kans groot dat je op basis van je persoonlijkheid bij de werkgever aan de sollicitatietafel komt. Bij loopbaantrajecten komt nog veel meer kijken dan erachter komen wie je bent. Nieuwsgierig? Plan een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Ik help je graag verder. PS Kijk ook nog eens naar deze LinkedInpost van mij. Daar geeft chatGPT je nog veel meer tips voor zelfonderzoek.
20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.