Geen energie meer aan het einde van de dag? We kennen het allemaal. Doodmoe kom je thuis van je werk, haalt je kinderen op en hup direct de keuken in om een maaltijd te bereiden. Terwijl je kinderen jengelen of ruzie maken, komt je partner thuis en vraagt: ‘Wanneer gaan we eten, want ik moet vanavond…’ Dat kost je net dat laatste restje energie. Het overkomt ons allemaal. Loop je hier vaker tegenaan, lees dan dit artikel over het verhogen van je werkenergie. Dan is de nood aan de man en hoog tijd voor verandering. Maar hoe laad je het beste op als je vermoeid bent?
Het lichaam is slimmer dan onze hersenen.
Ons lichaam is een ingenieus systeem dat continu naar evenwicht streeft. Het enige wat wij hoeven te doen is luisteren naar ons lichaam en de signalen die het geeft. Plus doen wat ons lichaam ons vertelt. Simpel toch? In de praktijk blijkt dit allesbehalve eenvoudig, maar juist de grootste uitdaging in ons leven. Als je het eenmaal kunt, heb je iets geleerd voor de rest van je leven. Hoogleraar arbeidspsychologie Theo Meijman ontwikkelde de inspanning-herstel theorie: na langdurige – fysieke – inspanning is (overbelasting) er een tekort is aan fysiek herstel. Kort samengevat: na inspanning is rust nodig voor herstel. Dat klinkt logisch, maar nemen we in onze huidige samenleving wel voldoende tijd voor herstel. Op je telefoon scrollen of series kijken is NIET bevorderlijk voor je herstel.
Wat dan wel? Hier zijn 7 praktische tips:
- Ga naar bed als je moe bent
Het klinkt simpel, maar hoe vaak doe je dat eigenlijk? Toch nog die film afkijken of afmaken waar je mee bezig bent. Dat is funest voor de kwaliteit van je slaap. Slaaponderzoek bevestigt dit keer op keer. Wil je meer weten over slaap? Plan een vrijblijvend adviesgesprek.
- Leer nee zeggen
En je grenzen aangeven. Hoe vaak op een dag ga jij over je grenzen heen? Zelfs zonder je persoonlijk te kennen, weet ik uit ervaring dat het jou vaker overkomt dan je denkt.
- Doe dingen waar je energie van krijgt
Gebruik de ‘lekkertest’. Vraag jezelf voordat je ergens aan begint af: vind ik dit leuk, lekker, of niet? Stop met doen waar je geen energie van krijgt.
- Zet je adrenaline knop niet aan
Als je moe bent en toch doorgaat, zet je onbewust je adrenalineknop aan. Zodat je toch kunt afmaken waar je mee bezig was. Handig toen we nog op de vlucht waren voor sabeltandtijgers, maar tegenwoordig onnodig. Luister naar je lichaam en gun het rust om te herstellen.
- Doe mindfulness oefeningen
Mindfulness is fitness voor je brein. Het helpt voor het ontspannen van het lichaam, geeft ruimte aan herstel en je leert beter luisteren naar je lichaam.
- Pas SUDR toe.
SUDR staat voor:
- Schrappen (uit je agenda),
- Uitstellen (van zaken die niet urgent zijn),
- Delegeren (taken een ander kan doen),
- Reorganiseren (bijvoorbeeld: doe moeilijke taken in de ochtend).
- Vraag om hulp
Hulp vragen is krachtig en helpend. Vraag je gezinsleden, familie, vrienden, buren of zelfs de supermarkt. Zorg dat je balans vindt in wat je wel en niet aankunt.
Mijn bonustip:
Vertraag!! Haal de haast uit je systeem. Misschien gaat het ten koste van de kwantiteit, maar het verbetert wel jouw kwaliteit van leven. Nu én op de lange termijn.
Er zijn nog veel meer manieren om je energie terug te krijgen. Ook op je werk. Wil je er meer weten of hulp krijgen? Aarzel niet om contact op te nemen. Want waarom zou je de grootste uitdaging in je leven alleen willen doen?
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.