Een standaardzin die ik regelmatig gebruik in mijn loopbaantrajecten. Eentje die vaak wordt ontvangen met een flinke dosis weerstand:
- Wie zit er nou op mij te wachten?
- Ik vind het niet leuk om te netwerken.
- Ik kán niet netwerken.
En last-but-not-least,
- Ik ben bang dat ik afgewezen word.
Laatst had ik een kandidaat die zich enorm verzette tegen het netwerken. ‘Als ik dan eindelijk contact heb met iemand, zie ik ze denken: daar heb je weer iemand die om een baan komt vragen.’ In mijn optiek is dit een klassiek geval van NIVEA (niet invullen voor een ander). Het gaat compleet voorbij aan het feit dat mensen het leuk vinden om over hun werk te vertellen. Plus aan het feit dat mensen graag helpen. Die twee factoren maken dat netwerken juist níet eng is. Mocht je in het ergste geval toch afgewezen worden, dan ligt dat doorgaans niet aan jou. Lees mijn blog over doemscenario’s (link) maar eens door zodat je weet hoe je hiermee kunt omgaan.
Netwerken.
Eerst maar eens een definitie:
Netwerken is het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te krijgen waar je in jouw beroep of loopbaan je voordeel mee kan doen.
Dit kan face2face maar natuurlijk ook digitaal. Om face2face te netwerken kun je iemand bellen en een afspraak maken. Voordeel: er gaat niets boven real life en je ziet de omgeving waar iemand werkzaam is. Nadeel, het kost (reis)tijd en moeite. Sinds het corona-tijdperk ontdekten we dat het makkelijker is om online af te spreken. Zelfs via LinkedIn maak je tegenwoordig eenvoudig een afspraak (zie foto) en je wordt direct doorverbonden naar zoom. Dat doe je via een direct bericht. Ik gebruik dit best vaak, ook omdat je de afspraak meteen kunt inplannen. Een reuzehandige tool van LinkedIn. Neem contact met me op als je er meer over wilt weten. Netwerken gaat dus om het uitwisselen van informatie, het krijgen van ideeën, hulp en advies en je krijgt toegang tot verborgen kansen (zoals vacatures waarvan niemand het bestaan nog weet). Daar moet je wel wat voor doen!
Hoe werkt netwerken?
Netwerken begint bij jezelf. Voordat je succesvol kunt starten met netwerken zul je precies moeten weten wat jij kunt en wat je wilt. Schrijf van tevoren je pitch. Voor face2face mag deze maximaal 2 minuten duren, voor een onlinegesprek maximaal 30 seconden en in een telefoongesprek zelfs 15 seconden. Dit heeft te maken met de aandachtsboog van de luisteraar. Van tevoren bedenk je ook wat je wilt weten. Welke informatie heb je nodig? Wat wil je weten over de functie, de organisatie en de manier van samenwerken? Hoe zou de ander jou kunnen helpen? Heeft de ander misschien ideeën voor je of een contactpersoon? Houd contact met je netwerkcontact door te luisteren, te vragen en soms ook samen te vatten. Heb lef! Haal diep adem als je bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst, een training of een bijeenkomst bent. Stel dat er een groep staat te praten waar jij graag aan mee wilt doen Vraag dan ‘Mag ik even meeluisteren?’ 10 tegen 1 dat alle ogen zich richten op jou. Pak je kans en houd je pitch. Maak een lijst met netwerkcontacten. LinkedIn heeft je netwerk voor jou al in orde gemaakt. Maar soms is je netwerk dichterbij dan je denkt. Familie, vrienden, kennissen, oud-collega’s, oud schoolgenoten. Door een lijst te maken, kom je meestal al een heel eind. Bedenk: elk contact leidt tot nieuwe contacten.
Wat kun je beter niet doen bij netwerken?
- Bij netwerken geldt niet: als ik wat voor jou doe, moet jij wat voor mij doen. Een goed netwerkcontact is slechts een tussenpersoon.
- Verwacht niet dat je contact jou meteen een baan aanbiedt. Netwerken is om informatie en ideeën te delen.
- Iets eisen van de ander. Dat is een no-go. Netwerken vereist wederzijds respect.
- Het idee hebben dat je bedelt. Laat dat idee los. Die belemmerende gedachte maakt dat je gespannen bent en dat merkt de ander. Nogmaals: het gaat om informatie en ideeën delen.
- Laat je contacten niet ‘koud’ worden. Misschien wel het allerbelangrijkste. Houd ze warm door ze op de hoogte te brengen van wat je met de informatie hebt gedaan.
Kom je er niet uit? Je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken. Dat vereist vaardigheid en voorbereiding. De kans dat je op deze manier – te netwerken! – een baan vindt, is groter dan wanneer je solliciteert. Wil je meer weten? Neem contact op en plan een gratis online gesprek. Ik eindig mijn betoog bij klanten altijd met: ‘Je hoeft netwerken niet leuk te vinden, maar leren kun je het wel. En als je het kunt, wordt het steeds leuker.’
20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.