Margreet is in tranen. Niet alleen door een arbeidsconflict – waar ze middenin zit – maar ook omdat ze haar baan dreigt te verliezen. Het werk waar ze van houdt en al haar ziel en zaligheid in legt. Vrienden en collega’s troosten haar met woorden als ‘Ach, het is maar werk’.
‘Maar het is mijn identiteit, het is mijn ik!’, schreeuwt Margreet.
Professionele identiteit
Identiteit is een moeilijk begrip. Het is meer een gevoel van eenheid en houvast en tegelijkertijd continu in ontwikkeling. Vaak geleidelijk, soms abrupt. Zoals bij een verhuizing of het verbreken van een relatie, maar ook als je met een nieuwe baan begint. Eerder schreef ik hier al over: een nieuwe baan een life changing event.
Zo’n grote verandering brengt gevoelens van onzekerheid, verdriet of boosheid.
Ieder van ons heeft verschillende identiteiten. Een identiteit zoals een ouder, man, vrouw of partner. Als vriend(in), student, gepensioneerde, kind van en ga zo maar door. Zo hebben we ook een werkidentiteit, een professionele identiteit. Je herkent jezelf in de doelstellingen van het bedrijf waar je werkt. Je verbindt je dan in een bepaalde mate met de missie en de visie van de organisatie. Met andere woorden: je identificeert je ermee.
Een knip in je werkidentiteit
Wanneer er een knip in je identiteit komt, doet dat pijn. Zoals in het geval van Margreet. Ze voelt zich verdrietig, boos en wanhopig. Ze zit nu nog midden in het conflict. Uitzicht op het verwerken van haar rouw als gevolg van werkverlies is er nog niet. Tegen die tijd gaan we daar zeker over in gesprek.
Een knip kan ook bewust worden gezet. Zoals het geval is bij Paul.
Naast Margreet coach ik ook Paul bij zijn werkidentiteit. Hij beseft dat hij niet meer past bij de organisatie waar hij werkt. Hij herkent zich niet meer in diens visie. Daarom kiest hij ervoor om naar een nieuwe functie bij een andere werkgever te solliciteren. Organisaties hebben ook een identiteit die aan verandering onderhevig is. Het is fijn voor medewerkers als ze zich herkennen in de identiteit van de organisatie. Meestal lees je daarover in de visie en missie op hun website. Hoewel Paul’s keuze een bewuste keuze is voor hem, doet het hem toch pijn. Net als Margreet besteden we hier ruimschoots aandacht aan.
Loslaten
Het loslaten van je werkidentiteit betekent dat je jezelf niet langer alleen maar beschrijft op basis van je professionele rol en prestaties. Dit leidt tot een breder perspectief en dat is – op den duur – vaak bevrijdend. Als je het loslaat kun je meer nadruk leggen op wie je naast je werk bent. Op je relaties, op je plek binnen een gezin, op je hobby’s en op andere aspecten van je leven.
Paul merkt dat hij veel meer is dan zijn werkidentiteit, hij laat zijn werkidentiteit los. In zijn geval was dit gekoppeld aan de organisatie waar hij werkte. Tegen mijn klanten leg ik vaak uit dat loslaten bij het leven hoort. Loslaten helpt om negatieve gedachten en gevoelens vrij te laten. Zo komt er meer ruimte voor positieve ervaringen en emoties.
Ben je benieuwd naar hoe het werkt met jouw werkidentiteit? Of merk je dat jouw identiteit niet meer past bij de organisatie waar je werkt? Herken je je in het verhaal van Paul of Margreet? Neem contact met mij op en samen zorgen we voor een heldere werkidentiteit zodat ook jij (weer) meer energie van werk krijgt.
Of plan een online afspraak. Doe je dit in de maand december of januari dan heb je de mogelijkheid om een uitgebreide meting van jouw werkenergie te krijgen – een WerkEnergienalyse. Je ontvangt dan een rapport waarvan we de uitkomsten gaan bespreken.
Wil je meer weten over persoonlijke identiteit lees dan mijn artikel ‘Wie ben ik?’.
In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:
- Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
- Welke kleine stappen je kunt zetten.
- Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
- Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
- Wat je kunt doen tegen onzekerheid.