Wat kost een loopbaantraject eigenlijk?

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Tijdens een kennismakingsgesprek voor een loopbaantraject is een van de meest gehoorde vragen: ‘Wat kost zo’n loopbaantraject eigenlijk?’. Dat begrijp ik heel goed. Als je werkgever niet mee investeert – daarover later in deze blog meer – moet je het van je eigen (spaar)rekening betalen.

Een snel onderzoek op internet laat zien dat de kosten van een loopbaantraject variëren van € 1.300,- tot € 3.000,-. Los van wat je er precies voor krijgt.

Dat lijkt veel, maar het is goed om er anders naar te kijken. Besef je maar eens dat een loopbaantraject een investering is in werk waar je met energie naar toe gaat. En dus weer met energie thuiskomt. Dan valt de investering eigenlijk reuze mee. Stel dat je een traject eenmaal in de 5 jaar doet – wat al best veel is – dan kost het je slechts een vijfde van het bedrag op jaarbasis. Dat ziet er al heel anders uit, toch.

Belastingvoordeel

Dit jaar, 2021, is het voor het allerlaatst mogelijk om deze kosten als ontwikkelkosten af te trekken van de belastingen.  Dat betekent dat je tot 50% van de kosten in het jaar erop terugkrijgt. Je moet er even op wachten, maar een mooi voordeel is het zeker wel.

En de werkgever dan?

In de kennismakingsgesprekken die ik heb vraag ik altijd of de werkgever bereid is om mee te financieren. Vooral bij argumenten als weinig energie van werkzaamheden of ik sleur mezelf elke ochtend naar mijn werk, is dit zeker de moeite van het overleggen waard. Werkgevers zitten er niet op te wachten dat een werknemer uitvalt of met weinig motivatie werkt en al bijna met één been buiten de organisatie staat. Er zijn zeker werkgevers die best bereid zijn, vanuit goed werkgeverschap, om daarin te investeren. In ons gesprek geef ik je tips voor het bespreken ervan met je werkgever. Daar komt mijn HR-ervaring goed van pas.

Zelf doen?

Dat kan natuurlijk ook. Of koop een boek over loopbanen. Neem contact met me op en ik geef je tips welk boek je verder kan helpen. Je kunt ook mijn gratis e-book ‘Energie van werk en energiek naar werk’ downloaden. Boordevol tips voor (kleine) loopbaanstappen.

Misschien wil je een vraag over een loopbaantraject tegen het licht houden. Plan hier jouw gratis strategiegesprek. Ik bespreek dan met je welke stappen je kunt zetten.

Als je vast komt te zitten in dit proces, schroom vooral niet om hulp in te roepen van een loopbaanprofessional. Let er bijvoorbeeld wel op dat ze geregistreerd staan als loopbaanprofessional bij NOLOC. Dan ben je verzekerd van kwalitatief de beste hulp.

Een gesprek is altijd de moeite waard. En doorgaan met werk waar je geen of onvoldoende plezier in hebt – of waar je in vastloopt – is sowieso minder fijn dan geld uitgeven voor je ontwikkeling.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk