Baanverlies en rouw

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

‘Omgehakt vanaf mijn voeten. Zo voelde het voor mij.’ Miriam lucht haar hart, ze werd geheel onverwacht ontslagen. Iedereen wist dat het slecht ging in de organisatie. Dat er na de fusie functies dubbel waren, was ook bekend. Dat uitgerekend zíj́ boventallig zou worden, kwam voor Miriam als een donderslag bij heldere hemel.

Aandacht voor rouw


In elk loopbaantraject dat ik start, maken we aandacht voor rouw. De rouw die mensen ervaren als gevolg van baanverlies. Ook in het geval van Miriam. ‘Ruim de shit op voor je naar een nieuwe werkgever gaat’, zeg ik altijd.

Dat dit belangrijk is leerde ik in de tijd als HR-manager. Ik voerde sollicitatiegesprekken. Dat er “iets” speelde bij een kandidaat, voelde ik vaak. Als selecteur vraag je dan door op dat punt. In enkele gevallen stuitte ik op onverwerkte rouw. Voor geen enkele kandidaat is dat fijn. Want wie wil er nu tranen in zijn ogen krijgen bij een sollicitatiegesprek? Ik ving de kandidaat wel op, de coach zat toen al in mij. Hen aannemen echter deed ik niet, want stevige mensen aannemen die hun verdriet van het baanverlies hebben verwerkt is wat we nodig hadden.

Rouwverwerking

Als er sprake is van rouw – tijdens een loopbaantraject – doen we een interventie. Zo heet dat in psychologische taal. Via de werkverlieslijst (www.werkverlieslijst.nl van Janske van Eersel) weet ik wat de ernst is. We kunnen dan bijvoorbeeld een tafelopstelling doen, met de ACT aan de slag of een sessie met provocatieve coaching. Met als resultaat dat je op een andere manier met het verdriet leert omgaan.

Inzicht

Bij Miriam deden we een tafelopstelling. Het resultaat was dat ze inzicht kreeg in de situatie. Ze besefte: ‘Het ligt niet aan mij maar aan de situatie.’ Die situatie veranderen kon ze niet. Wel zag ze dat ze steun kreeg van haar man en zoon in dit proces. Dat was haar heel dierbaar. Na de opstelling kon ze verder. Ze vond een nieuwe functie en is een levenservaring rijker. Dat maakt haar sterker en krachtiger.

Onverwerkte rouw na baanverlies


Heb jij last van onverwerkte rouw na je baanverlies? Ga er mee aan de slag! Neem contact met me op en ik help je met het verwerken. Wie weet dat het ook voor jou resulteert in inzicht en acceptatie. Dan kan ook jij weer verder in je zoektocht naar een baan die bij je past. Met een opgeruimd gevoel zodat alle kansen voor je voor het oprapen liggen.

Heeft dit artikel je geïnspireerd? En wil je op regelmatige basis hierin bijgepraat worden? Schrijf je in voor de inspiratiebrief.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk