Een nieuwe baan; een ‘life changing event’!

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Wist je dat veranderen van baan een enorme impact heeft op een mensenleven? We staan er niet altijd bij stil want ‘een nieuwe baan, dat is toch fijn?’. Als je een nieuwe baan hebt gebeurt er emotioneel van alles. Zaken waar we doorgaans niet over praten. Er is het nodige regelwerk en je moet behoorlijk wennen aan het ‘nieuwe’. Dat verliezen we nog wel eens uit het oog.

Denk aan nieuwe collega’s; zijn ze net zo fijn als in je vorige baan? Is de leidinggevende iemand die veel eisen stelt, of je juist loslaat in je functioneren? Of stel je voor dat de baan aan de andere kant van het land is en je moet verhuizen? Als er iets life changing is dan is het wel dat. Nieuwe scholen, nieuwe vrienden, alles nieuw.

Een nieuwe baan

Toen ik van mezelf ‘moest’ veranderen van baan, hield vooral al het ‘regelgedoe’ me tegen. Ik had net alles op orde, met een gezin met kleine kinderen (kinderopvang, schooltijden). Dat vergt het hoogste organisatievermogen, niet alleen van mij maar van veel ouders. Als alles eenmaal georganiseerd is, ga je niet 1,2,3 van baan veranderen omdat moeders zo nodig een nieuwe uitdaging wil. Alle coping stijlen die er zijn bij veranderingen waren op mij van toepassing. Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat wordt bedoeld. Bij mij waren dat vermijdingsgedrag, uitstelgedrag en machteloze passiviteit. En tegelijkertijd bleef ik klagen over het feit dat mijn werk niet (meer) leuk was.


Bij mij is het goed gekomen, gelukkig. En dat zal bij jou ook lukken. Mijn kennis  – en direct enkele tips – deel ik graag met jou over hoe je kunt omgaan met life changing events.

Tips bij omgaan met life changing events (zoals het wisselen van werkgever).

1.         Emotionele stress.

Veranderen veroorzaakt stress in je hersenen. Dat levert op zijn beurt weer allerlei emoties op. Angst bijvoorbeeld, verdriet of onzekerheid. Stop dat niet weg! Bespreek het met anderen of schrijf het in een dagboek. Het is oké. Je hebt tijd nodig om te wennen en je hersenen het werk – om alles te verwerken – te laten doen.

2.         Er gaat ‘gedoe’ ontstaan, hoe dan ook.

Structuren gaan veranderen, routines verdwijnen. Besef dat het een fase is. Vertrouw op je eigen kunnen. Bij je vorige baan was je in staat om bijvoorbeeld de kinderopvang te regelen. In de toekomst kan je dat ook.

3.         Vraag hulp.

Zoek je ondersteuningssysteem (partner, familie, vrienden) op en vraag om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen of alleen te verwerken. Mensen helpen graag. Al is het alleen maar om te klankborden. Zo kom je stappen verder.

4.         Zorg voor jezelf.

Zorg dat je voldoende slaapt, eet en beweegt. Beknibbel daar niet op. Zoek een uitlaatklep voor jezelf. Mij helpt meditatie op dit soort momenten. Wat ik nog te leren heb is toegeven aan mijn moeheid. [Maar hé, een mens is nooit uitontwikkeld].

5.         Zoek nieuwe routines.

Wij mensen zijn dol op routines en structuur. Dit heeft een psychologische achtergrond. Stel we zouden elke dag opnieuw moeten leren hoe we opstaan, douchen, tandenpoetsen, etc. Dat kost onze hersenen té veel energie.  Zoek welke nieuwe routines je verder gaan helpen en ‘slijt’ ze in.

6.         Neem de tijd om te reflecteren.

Wat gaat er goed en wat nog niet? Wat heb je al geregeld (#trotsopjezelf) en wat staat er nog op de to-do-list? En vooral belangrijk: wie doet wat. Je hoeft (zie punt 4) niet alles alleen te doen.

Bonustip.

Geef jezelf de tijd! Veranderen, wennen aan nieuwe dingen kost tijd. Heb vertrouwen in jezelf. Zo komt alles op zijn pootjes terecht. Zie je er tegenop en is hulp welkom in dit proces? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Wil je je regelmatig laten inspireren in je loopbaan? Schrijf je in voor de inspiratiebrief.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk