Doemscenario; ‘Ik eindig in het riool!’

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Vandaag zie ik Evelyn. Evelyn is hard bezig haar loopbaan vorm te geven. Na mijn vraag, hoe het met haar is, zie ik de tranen in haar ogen staan. ‘Ik heb zo’n last van mijn nek, ik slaap heel slecht en ik lig halverwege de nacht enorm te piekeren’.

Evelyn heeft last van haar doemscenario’s.

Doemscenario’s zijn de roze olifant van sollicitatiegesprekken

Wanneer ik mensen begeleid bij ‘wat wil ik?’ staan we altijd stil bij de doemscenario’s. Een doemscenario is iets waar je voortdurend aan denkt, terwijl je er juist helemaal niet aan wilt denken. De bekende roze olifant. Een behoorlijke tweestrijd in je hoofd. Doemscenario’s hebben de eigenschap om als een soort spook rond te waren. Niet alleen thuis, maar vooral tijdens je -toch al zo spannende- sollicitatiegesprek.

Toen ik zelf selectiegesprekken voerde in mijn tijd als HR-professional voelde ik altijd dat er iets speelde. Daarop doorvragen leidde soms tot pijnlijke situaties. De loopbaanadviseur zat toen al in mij. De kandidaten ving ik wel op, aannemen deed ik ze niet.

Voorbeelden van doemscenario’s die veel voorkomen in menig hoofd?

 • Ik ben te oud! (misschien wel de meest voorkomende);
 • Ik ben te jong!
 • Ik heb niet de juiste werkervaring of opleiding;
 • Ik wil maar een x aantal uur werken, terwijl de werkgever 40 uur per week vraagt;
 • Ik ben erg ziek geweest;
 • Ik heb heel lang in de WW gezeten;
 • Ik ben bij mijn vorige baan met een arbeidsconflict weggegaan;
 • Ik ben niet goed genoeg.

Dóórfantaseren op deze scenario’s maakt dat er in je hoofd de meest verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren; van ‘je eigen huis opeten’ tot ‘eindigen in het riool’.

Wat te doen bij vervelende doemscenario’s?

Allereerst: benoem je doemscenario. Dat is vaak al een hele opluchting. Doe dat in ieder geval! Om het doemscenario realistischer te bekijken zijn er verschillende methodieken die ik toepas. In mijn gesprekken over loopbaanadvies gebruik ik met veel effect Provocatieve Coaching. Een coaching methode waarbij veel wordt gelachen en uitgedaagd. Het maakt scenario’s meteen een stuk luchtiger. Ook de procentmethode helpt heel goed als het over doemscenario’s gaat. Immers hoe groot is de kans procentueel dat een doemscenario uitkomt?

En Evelyn?

Met Evelyn is het goed gekomen.  Het doemscenario waar zij mee worstelde is dat ze beperkingen heeft; ze kan niet uren achtereen op haar computer werken. Ze besefte dat ze in de functie waarop ze solliciteert ruimte heeft om haar werk zo in te delen dat ze daar zeer beperkt last van zal krijgen. Haar beeld wordt na onze gesprekken realistischer waardoor haar doemscenario haar niet meer zo bezig houdt of vastzet. Door dit te beseffen heeft Evelyn een goed sollicitatiegesprek en is ze voor de nieuwe functie aangenomen.

Mocht ook jij wel eens last hebben van doemscenario’s en wil je daar het liefst van af? Neem dan contact met me op. Ik help je graag van dit rondwarende spook af. Jouw kans opeen goed sollicitatiegesprek – én de kans om aangenomen te worden vergroot je er enorm mee. Precies wat je als kandidaat het allerliefste wenst. Jij toch ook? Zo worden spoken verjaagd en roze olifanten gewoon weer grijs.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

 • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
 • Welke kleine stappen je kunt zetten.
 • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
 • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
 • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk