Mijn werk inspireert me niet meer…

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

‘Mijn werk inspireert me niet meer en ik kom elke dag doodmoe thuis’. Bijna dagelijks hoor ik dit van een klant. Volgens mij is dat helemaal niet nodig. Een goede energiebalans creëren is eigenlijk heel eenvoudig. Maar daar moet je wel aan willen werken.

Energiebalans

Als mensen aangeven dat ze moe worden van hun werk pak ik mijn schema voor werkenergie erbij. Dat vullen we samen in.

In dit balansoverzicht gaat het om KUNNEN en WILLEN. Werkzaamheden die je niet wilt en die je niet kunt komen zelden voor. Doe je werkzaamheden die in dat vakje zitten, dan spreek je van een enorm energielek. Zorg dat je deze werkzaamheden niet meer doet! Spreek er met je leidinggevende over en luidt vooral de noodklok. Een mogelijke burn-out situatie is dan te voorkomen.

Het invullen van het schema voor werkenergie geeft overzicht in wat je kan en wilt, maar ook in wat je niet wilt en zelfs waar je goed in bent maar geen zin in hebt.

Wat kun je met de energiebalans?

Aan Karsten vraag ik om zijn werkzaamheden in taken op te delen en deze in de hokjes in te delen. Terwijl hij daar mee bezig is valt hem al meteen een aantal zaken op. Gelukkig zijn er geen werkzaamheden in het hokje ‘energielek’. Maar het aantal taken in de WC zijn er veel, te veel.

Dat zijn werkzaamheden die je niet wilt, maar wel kunt. In de meeste gevallen is dat vrij vertaald: het zijn werkzaamheden die je meestal uitstelt en ze kosten je ook nog eens bakken met energie. Net als die WC schoonmaken, zonde van je tijd.

Pas op dat de WC niet overstroomt.

De werkzaamheden in de WC kosten dus energie. Als het er teveel zijn stroomt de WC als het ware over en dan gaat het stinken. Karsten realiseert zich dat hij voor een groot deel bezig is met werkzaamheden waar hij geen energie van krijgt. Allereerst besluiten we dat hij dit gaat bespreken met zijn leidinggevende. Ook gaat hij zelf kijken naar de organisatie van zijn WC-werkzaamheden. Zijn eerste actie na ons werkenergie-gesprek is aan de slag gaan met de manier waarop hij met zijn mail omgaat en hoe hij zich hier dagelijks door laat leiden. Dat klinkt simpel, maar leidt eenvoudig tot resultaat.

Tekort aan uitdaging.

In het geval van Karsten; het valt hem op dat het in zijn werk schort aan uitdagingen. Uitdagingen – je wilt het wel, maar je kúnt het (nog) niet – kosten weliswaar energie, maar ze geven je vooral een boost aan energie. Zo vul je het vakje “werk”. Dat hokje – werk – is de grote energieleverancier. De energierichting in dit schema gaat van uitdaging naar werk naar wc gedurende de tijd. Onvoldoende uitdaging zorgt ervoor dat je uiteindelijk opbrandt.

Karsten trok op tijd aan de bel. Hij ging in gesprek met zijn leidinggevende. Zo kon hij de WC flink opschonen en ging hij zich verdiepen in een nieuwe opleiding. Hij was aanzienlijk opgelucht. De energiebalans van Karsten was zo weer in orde. Uitdaging en WC kost hem uiteindelijk 40% van zijn energie. En zijn werk, wat hij kan en ook graag wil levert hem 60% aan energie. Kortom hij houdt 20% over. Karsten gaat weer energiek naar huis!

Krijg jij nog voldoende energie van je werk? Ik nodig je uit om hierover te sparren en stappen te zetten om energie van je werk te krijgen en energiek weer naar je werk te gaan.

Contact


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk