‘Kak, ik ben afgewezen!’

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

‘Kak, kak, kak!’, zei Sanne. Ze vertelt me ineengekrompen hoe haar sollicitatie is gegaan. ´Ik voel me gewoon helemaal niets waard.´ Wanneer je bent afgewezen voor een sollicitatie waar je je vol overgave op hebt voorbereid, kun je te maken krijgen met een psychische shocktoestand. Een toestand met als kenmerk een snelle erosie van je gevoel van eigenwaarde en de overtuiging: ‘Er is iets verschrikkelijks mis met mij.’

‘Ik ben afgewezen’, komt hard aan.

Sanne vertelt dat ze zichzelf al zag zitten op dat kantoor. Met de collega’s uit het team. In haar dromen was ze al op weg naar haar werk. Haar eerste resultaten had ze in gedachten al behaald.

Een afwijzing komt hard aan en maakt je intens verdrietig. Het doet zelfs denken aan die eerste keer dat je grote puberliefde het uitmaakt. ‘Hoe komt het ooit nog goed?’, kun je dan denken. Het is goed om te weten dat de kans op een afwijzing bij een sollicitatie hoort. Die kans is zelfs vele malen groter dan de kans op succes of aanname. Hoe vervelend dat ook mag klinken.

Definitie van solliciteren.

In zijn boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ definieert Richard Bolles solliciteren als volgt:

Nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, JA!

Een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts is een peulenschil vergeleken met het solliciteren naar een baan, zo zegt hij. Een sollicitatie betekent hard werken. Vooral als je dat naast een volledige baan doet heb je een flinke portie doorzettingsvermogen nodig.

Waarom?

‘Waarom hebben ze je afgewezen? Hebben ze je dat verteld, Sanne?’, vraag ik.

‘Ja, ze vonden me een goede kandidaat. Maar de kandidaten waar ze mee verder willen hebben relevante werkervaring.’

‘Ja’ zeg ik, ‘ze zoeken natuurlijk de kandidaat die het beste past en meteen inzetbaar is.’

‘Dat begrijp ik wel’, zei Sanne. ‘Ik heb die ervaring niet, maar ik had wel leuke ideeën om in de functie te gaan doen. Ze zeiden dat ze dat zeker interessant vonden, maar dat daar op dit moment geen ruimte voor is gezien de doelstellingen. Ook vroegen ze zich af of ik niet te snel uitgekeken zou zijn op de functie.’

‘Ah, ze vinden je misschien dus wel te goed voor de functie.’

‘Tja, als je het zo bekijkt…’

Zelfvertrouwen.

Ik heb Sanne duidelijk aan het denken gezet over haar gevoel van eigenwaarde. Ze knapte er zienderogen van op.  ‘Eigenlijk’, zei Sanne, ’was dit ook niet mijn ideale functie.’ En toen was het even stil.

Had Sanne er goed aan gedaan om op deze functie te solliciteren? Het klonk allemaal goed maar paste de functie wel voldoende bij wat Sanne graag wil?
Helder hebben welke functie je precies ambieert, is een handig uitgangspunt als je van plan bent om te gaan solliciteren. Van daaruit kun je op zoek gaan naar die functie. Bijvoorbeeld door te zoeken naar vacatures die precies passen bij die functies. Of te netwerken via LinkedIn bij organisaties die passen bij jou als persoon. Het allerbelangrijkste bij solliciteren is: bellen met de contactpersoon. Niet overwegen, altijd doen. Vragen stellen om de functie scherp te hebben voor jezelf. Waarbij geldt: niet gebeld is niet gesolliciteerd.

Sanne is blij dat ik haar kon ondersteunen bij het verwerken van haar afwijzing. We zoomden in op haar vakmanschap en op haar droombaan. Met de door mij gegeven tips en tricks gaat ze verder op haar zoektocht naar passend werk. De afwijzing heeft haar per saldo heel veel gebracht en geleerd.

Ben je van plan om te solliciteren en kom je er in je eentje niet helemaal uit? Ben je wel eens afgewezen en is een klankbord best welkom? Je kunt altijd contact opnemen met een loopbaanadviseur om je te laten adviseren en begeleiden bij je zoektocht naar jouw toekomstige baan.

Abonneer je op mijn inspiratiebrief zodat je maandelijks op de hoogte wordt gebracht van de ins en outs bij het vinden van inspiratie voor je loopbaan en je ontwikkeling.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk