Wat is jouw Toegevoegde Waarde op de arbeidsmarkt?

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Wist je dat iedereen in zijn leven Toegevoegde Waarde heeft voor de arbeidsmarkt? Toegevoegde Waarde is een begrip uit de economie. Het is de waarde die een werknemer toevoegt aan een product dat uiteindelijk voor een bepaald bedrag verkocht wordt.

Hoe zit het dan met de stelling dat iedereen waarde toevoegt aan de arbeidsmarkt? Als je ervan uitgaat dat iedereen iets kan, voegt elk persoon altijd iets toe aan de arbeidsmarkt. Of er ‘vraag’ naar is, dat is een andere vraag. Geloof me: mensen kunnen meer dan één ding en méér dan ze zelf denken te kunnen. Mooier nog is dat ze ook veel kunnen leren. Leren doe je wanneer je op school zit, maar ook náást een baan kun je leren. En tijdens je werk – learning-on-the-job. En dat een leven lang!

Kim* en haar Toegevoegde Waarde

Weet je nog van Kim die niet wist wat ze wilde? Toen ze dat wél wist gedurende haar traject, benoemden we samen haar Toegevoegde Waarde op de arbeidsmarkt.

Hoe?

Om je Toegevoegde Waarde te bepalen ontwikkelde ik een methode; de Etalage methode. Samen gaan we aan de slag met het maken van een etalage. Het is dan alsof Kim achter de toonbank in haar winkel staat. In haar etalage heeft ze tentoongesteld wat ze wil ‘verkopen’. Op de etalageruit staat de naam van haar winkel. In de etalage leggen we naast haar kennis die ze wil verkopen ook de vaardigheden die ze bezit, haar talenten en haar competenties. Natuurlijk vergeet Kim niet iets van haar eigen persoonlijkheid in de etalage te leggen. Dat maakt haar winkel uniek!

Het magazijn van de winkel van Kim.

Kim heeft in haar winkel ook een magazijn. Daarin liggen zaken die ze niet wil verkopen. Omdat ze vindt dat ze niet meer up-to-date zijn of omdat ze de klanten die deze producten kopen niet meer in haar winkel wil hebben. Kim kan bijvoorbeeld heel goed jongeren begeleiden, maar in de toekomst wil ze dat niet meer. Voorlopig legt ze die ervaring in het magazijn. Weggooien doet ze het niet. Wie weet heeft ze het later nodig.

Inkoop.

Kim weet wat ze wil. Alleen heeft ze daar nog wat extra kennis voor nodig. Ze wil graag meer weten over projectmatig werken. We weten dat kennis op dat gebied erg gewild is op de arbeidsmarkt. Als je daar meer van weet neemt je Toegevoegde Waarde toe. Meer werkgevers willen bij je ‘kopen’. Kim wil een opleiding op het gebied van projectmanagement volgen. Dat wil ze inkopen.

De etalage is compleet. Kim kijkt trots en tevreden naar haar winkel, haar Toegevoegde Waarde. Ze gebruikt de inzichten en de informatie voor het opmaken van haar CV. Op de momenten dat ze aan zichzelf twijfelt of ze het allemaal wel kan, kijkt ze weer even naar haar etalage. Want wie wil daar nou niet kopen….

Ben jij – net als Kim- geïnteresseerd in het vormgeven van jouw Toegevoegde Waarde? En wil je ook werken aan jouw etalage? Neem dan vooral contact met mij op, dan bespreken we samen hoe we dit vormgeven.

Toegevoegde Waarde

*Kim heet eigenlijk geen Kim en staat ook nergens op de foto. Ze heet anders, maar omwille van de privacy heb ik haar Kim genoemd.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk