Ik weet weer wat ik wil!

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

In december 2019 ontmoette ik Kim*. Ze was een jaar ervoor langdurig uitgevallen vanwege overspanningsklachten. Nu was ze weer aan het werk en wilde ze zich bezinnen op haar loopbaan. Ik vroeg haar of ze plezier had in haar werk. Ze barstte in tranen uit. Ze voelde hetzelfde als toen ze voor de eerste keer was uitgevallen. Dat wilde ze niet, maar ja…

Samen met Kim nam ik haar energiebalans door. We kwamen erachter dat er een groot energielek zit in juist datgene waar ze altijd zo goed in was. Nu wist ze niet meer wat ze wilde in haar werk.

Wat wil ik eigenlijk?

Als je niet meer weet wat je wilt zorg je eerst dat je weet wie je bent, legde ik Kim uit. En daar moet je ook nog zelfvertrouwen over uitstralen. Dát willen werkgevers namelijk van hun sollicitanten zien. Vervolgens ga je aan de slag met wat je kunt. Wat is jouw toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt? Meestal komen er dan verschillende functietitels bovendrijven. Die ga je onderzoeken door te netwerken. Het resultaat: je weet wat je wilt en kunt gericht je eigen jobmarketing inzetten.

Samen met Kim stippelden we een plan uit. Eerst sprak ze met haar leidinggevende. Uitvallen wilde Kim niet meer, maar verder met haar werk ook niet. Met haar werkgever kwam ze een vaststellingsovereenkomst overeen. Vanuit het initiatief van haar werkgever om te voorkomen dat Kim zonder inkomen zou komen. Een juist opgestelde vaststellingsovereenkomst geeft namelijk recht op een WW-uitkering. Kim stelde voor om in die overeenkomst een bedrag op te nemen voor een loopbaantraject.

Starten met een persoonlijkheidsprofiel

Aan de slag

Kim startte met een persoonlijkheidsprofiel met behulp van de DISC. Het fijne van de DISC is dat je een positief geformuleerd rapport krijgt; je kwaliteiten zijn benoemd en daar heb je veel aan bij het schrijven van bijvoorbeeld een profiel. Kim begon al een beetje te stralen toen ze het rapport las. Maar ze was er nog niet. Regelmatig zag ze nog donkere wolken boven haar loopbaan hangen omdat ze niet wist wat ze wilde.

Reden van Bestaan

Kim kwam zelf met een boekje dat ze had gekregen van een goede vriend; The Why Café van John Strelecky. Een grappig boekje met een duidelijke boodschap: als je wilt weten wat je wilt moet je jouw Reden van Bestaan weten. Want waartoe was Kim op aarde, wat was haar Reden van Bestaan?

We kwamen erachter dat ze veel voldoening krijgt van “het helpen van anderen bij een beter bestaan, zodat ze het uiteindelijk zelf kunnen”. Dáár haalt Kim haar werkplezier vandaan. Het geeft haar energie. Voor Kim is dat een diep verankerde drijfveer, die – het woord zegt het al – altijd boven komt drijven. Samen met haar persoonlijkheid en kennis kan ze daar een unieke invulling aan geven.

Toegevoegde Waarde

Wat komt Kim brengen op de arbeidsmarkt? Wat is haar toegevoegde waarde voor werkgevers? Dat brachten we in kaart door een etalage te maken inclusief etalageruit. Zo laat je op een speelse manier je toegevoegde waarde zien; jouw producten, kwaliteiten en talenten. Een werkgever kijkt in de etalage en ziet wat hij “koopt” als Kim een werknemer zou worden bij hem. In een volgend blog ga ik daar dieper op in. Volg me via mijn nieuwsbrief of LinkedIn, dan word je automatisch op de hoogte gehouden.

Kim kwam er in haar traject achter dat het werk haar inhoudelijk nog prima paste, maar dat de match tussen haar en haar werkgever niet meer passend was. Ze is nu op zoek naar hetzelfde werk in een andere werkomgeving.

Wat ze ook leerde is dat ze blijvend wil investeren in haar ontwikkeling. Via haar werkgever, of met haar eigen financiële middelen. Daar heeft ze best wel wat voor over, want ze wil nooit meer in dezelfde situatie terecht komen als waar ze vandaan komt. Mijn advies is om eens per vier jaar in de loopbaanspiegel te kijken bij een loopbaanadviseur. Het houd je scherp en duurzaam inzetbaar met veel werkplezier.

Wil jij ook weten wat je wil en heb je interesse in een loopbaantraject? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

*Kim heet eigenlijk geen Kim en staat ook niet op de foto. Ze heet anders, maar omwille van de privacy heb ik haar Kim genoemd.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.

Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk