Ontwikkeladvies

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Heb je wat gehad aan het Ontwikkeladvies?

Met deze vraag begon ik een onderzoek naar aanleiding van het 45+ontwikkeladvies wat ik 2019 aan hen heb gegeven. Zoals misschien bekend heeft de overheid het mogelijk gemaakt voor mensen die 45 jaar of ouder waren, minimaal 12 uur aan het werk per week om een ontwikkeladvies van een gecertificeerd loopbaanadviseur te krijgen. Er was € 15 miljoen beschikbaar gesteld en op was op. In het jaar 2019 hebben 25.000 mensen van deze regeling gebruik gemaakt. Daarvan hebben er 73 bij mij aangeklopt. Dat lijkt een schijntje, maar voor mij voldoende om te meten wat het effect is geweest.

Ik heb hen benaderd en 46 hebben de enquête beantwoord. Een respons (63%) waar menig onderzoeker zijn vingers bij aflikt.

Wat leverde het op?

Op de vraag of ze wat gehad hadden aan het ontwikkeladvies antwoordde 78% ja en 20% een beetje. We kunnen dus concluderen dat er wel wat gebeurd is in de groep die ik begeleid heb. Of het ontwikkeladvies hun loopbaan daadwerkelijk een boost had gegeven waren er de volgende resultaten:

Meer dan de helft geeft aan dat hun loopbaan een boost heeft gekregen van het Ontwikkeladvies.

Hoe dan?

6.5%: Een nieuwe baan bij dezelfde werkgever 

17.4%: Een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever 

10.9%: Gestart met een opleiding 

21.7%: Plannen om met een opleiding te starten 

50.0%: Geen van bovenstaande opties 

Dat betekent dat bijna 25% een nieuwe baan heeft gevonden, en meer dan 30% een opleiding is gaan volgen of daar binnenkort mee gaat starten. Als je dat geen boost kan noemen! Bedenk ook dat er zzp-ers bij zaten die vanuit zelfstandigheid geen nieuwe werkgever wilden zoeken. Ik ga ervan uit dat zij met name in de 50% zaten.

Welke resultaten leverde het ontwikkeladvies je op?

Het ontwikkeladvies was een kort advies en is niet te vergelijken met een loopbaanadvies. Dat duurt veel langer. In het ontwikkeladvies zijn wel zaken aan de orde geweest die ook in een loopbaanadvies aan de orde komen. Men kon als het ware kiezen wat wel en niet ingezet zou worden.

Met name leerde men vooral: Wie ben ik?, Wat is mijn toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt, en Wat wil ik? Dat zijn hele belangrijkste aspecten om te weten als je een loopbaan- of ontwikkelstap gaat nemen.

Welke resultaten leverde het Ontwikkeladvies je op?

Andere zaken die men aangaf waren:

 • Netwerkadvies.
 • Bewustwording van kwaliteiten en rol binnen organisatie.
 • Het heeft me geïnspireerd en een mooi inzicht opgeleverd.
 • Nieuwe impulsen voor het eigen bedrijf.
 • Wat ik belangrijke zingeving vind om te verkrijgen door mijn werk.
 • Zelfvertrouwen.
 • Dat in beweging komen me verder helpt.

De vraag of de ondervraagden mij als loop baanadviseur zouden aanbevelen aan anderen reageerde bijna iedereen positief. Dat is natuurlijk altijd fijn om te horen. Toch waren er ook kanttekeningen:

 • Persoonlijk voelde ik geen klik met deze coach, maar zij heeft mij zeker geholpen.
 • Het altijd goed is met ontwikkeling bezig te zijn – ik denk dat Pauline niet bij iedereen die ik ken, zou aansluiten.
 • Het net moet klikken tussen klant en adviseur; ik was niet over alles tevreden maar wel over het resultaat nu op lange termijn.

Wat maar weer onderstreept hoe belangrijk het is om als je een loopbaanadviseur zoekt je goed moet letten op de klik en ook de werkwijze van de adviseur. Jij bent uiteindelijk degene die er mee verder moet en verder mee wil komen. Meerdere adviseurs spreken voordat je met een traject start is aanbevelenswaardig. Dat geldt ook voor de loopbaanadviseur zelf. Ook ik heb een traject afgewezen omdat het niet klikte. Wel heb ik die persoon doorverwezen naar een ‘conculega’ met wie het volgens mij wel zou klikken. 

Last but not least.

En dan is het natuurlijk altijd mooi om bij de opmerkingen het volgende te lezen:

 • Super bedankt!! Heel erg waardevol
 • Ik heb door het traject nieuwe inzichten gekregen waardoor ik beter weet welke kant ik op wil. Paulien heeft het traject professioneel maar ook op een warme, prettige manier begeleid. 
 • Altijd goed om regelmatig een loopbaan APK te doen: zit ik nog goed, of wil ik veranderen? 
 •  Bij twijfel gewoon doen, het helpt even opnieuw te kijken naar jezelf, wensen en mogelijkheden! 
 • Iets meer begeleiding bij actief solliciteren 
 • Had iets langer mogen duren, was wel erg kort en daardoor wat erg kernachtig.
 • Het is lastig te bepalen of ik mijn huidige baan door het ontwikkeladvies heb gehad, omdat ik zelf benaderd werd.
 • Mogelijk stond ik wel net wat steviger in mijn schoenen en wist ik waar mijn kwaliteiten lagen. 
 • Geen, Pauline is een prettig en toegankelijk persoon. 
 • Je geeft met jouw enthousiasme mensen zin om stappen te zetten!
 • Door de werkwijze en persoonlijke aandacht van Pauline Houwing voor de situatie werd met maatwerk aan het advies gewerkt en dat heb ik als zeer prettig ervaren.
 • Vond het heel nuttig en heb het verschillende mensen al aangeraden. Het zou mooi zijn als er weer geld beschikbaar komt hiervoor. Echt een cadeautje! 
 • Ik raad het iedereen aan om een ontwikkeladviestraject te doen. Het verruimt je blik, geeft inzicht en nodigt uit om nieuwe stappen te zetten.
 •  Andere stappen/nieuwe wegen. Dit zou iedereen eens in de zoveel tijd kunnen gebruiken. Het geeft inzicht en zet je gedachten open.
 • Nope, tevreden.
 • Het was prettig met Pauline werken. Ze weet waar ze het over heeft en vraagt op een fijne manier door. Ze legt belemmeringen bloot die we daarna besproken hebben. Het heeft me vooral inzicht gegeven in mijn toegevoegde waarde voor anderen. En dat ik mijn kwetsbare kant meer mag laten zien. Dank je wel!

Mocht je zelf ook behoefte hebben aan een boost in je loopbaan? Neem dan vooral contact op met Pauline Houwing. De subsidie is op, maar wellicht dat je werkgever bereid is om in jou te investeren. Of wil je er zelf in investeren. bedenk dat in 2020 dit nog aftrekbaar is van de belasting.