Investeren in je loopbaan loont.

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Ontdek hier 5 redenen waarom investeren in je loopbaan goed is.

Eén keer per jaar – meestal in september – is het de week van de loopbaan. Een week met extra aandacht voor loopbaanadvies en loopbaanontwikkeling waarin je vrijblijvend in gesprek kunt gaan met een loopbaanadviseur aangesloten bij NOLOC. Om informatie te krijgen over een loopbaantraject en wat dit voor jou betekenen kan. Loopbaanadvies is doorgaans niet gratis. Soms zijn werkgevers bereid hierin te investeren, maar vaak ook niet. Moet je zelf de loopbaanadviseur betalen en krijg je de investering er op den duur weer uit? Ik geef je vijf redenen waarom investeren in je loopbaan loont. {Pas op want je wordt vast enthousiast.}

1. Werkgeluk en gezondheid.

Onderzoek wijst uit dat medewerkers die niet lekker in hun werk zitten of ontevreden zijn met collega’s of leidinggevende, hun gezondheid ondermijnen.  Dat leg ik uit via een voorbeeld. Een dier in nood ervaart stress; denk aan een gazelle op de steppe die wordt achternagezeten door een leeuw. Hormonen in zijn bloed maken dat hij of vlucht of aanvalt. Deze hormonen helpen het dier overleven. Is het dier continu in doodsangst dan zijn deze stresshormonen constant in zijn bloed. Zijn lichaam raakt in disbalans met schadelijke gevolgen voor het lichaam op den duur.
Daar kun je je vast iets bij voorstellen.

En dan nu een voorbeeld van de mens. Stel, een medewerker ervaart stress op zijn werk. Los van wat de oorzaak precies is; geen gezonde situatie als deze lang duurt. Net als bij dieren. Het lichaam raakt in disbalans en reageert met bijvoorbeeld enorme vermoeidheid, hoofdpijn die chronisch wordt of zelfs darmontstekingen. Wat kan een medewerker daar aan veranderen? Hij kan vluchten of aanvallen. In loopbaantaal betekent dat een andere baan zoeken of in gesprek gaan met collega(’s) of leidinggevenden. Beide kunnen een flinke uitdaging vormen voor de mens. Soms zo groot dat de medewerker op zijn plek blijft. Een loopbaanadviseur helpt in dit soort situaties. Dat is zelfs raadzaam, want doorgaan zoals voorheen is zoals je begrijpen zult gevaarlijk voor je gezondheid.

2. Gezonde werk-privé balans.

Mijn pleidooi voor ‘energie van werk en energiek naar werkstaat als een huis en is voor veel cliënten herkenbaar als ideaal. Want als je een rotdag op het werk hebt gehad, sta je dan open voor de problemen op het werk van je partner? Heb je dan voldoende energie om kinderen te helpen met huiswerk?

Eén dag is makkelijk te overbruggen, voor de meesten onder ons.  Duurt het langer dan een dag, reken dan op flink wat verzuring op het thuisfront.  Wat betekent dat voor jouw werk? Ga je een dag later vol energie naar je werk? Pak je voortvarend de taken en verantwoordelijkheden op zodat je aan het eind van de dag vol energie weer naar huis gaat?

Als je leegloopt van je werk is dit een situatie die niet prettig is. Dat schreeuwt om verandering. Wie kan dit het beste veranderen? Inderdaad, jijzelf! Meestal is dat in je eentje niet makkelijk, want hoe pak je dat aan? Waar begin je? Misschien is dan een investering in loopbaanadvies heel welkom of juist nodig. Zodat je het niet in je eentje hoeft uit te zoeken maar hulp en begeleiding krijgt. Zoek in ieder geval contact met een loopbaanadviseur. Bel of mail, vraag informatie over tijd en kosten. Vaak heeft de loopbaanadviseur goed advies over hoe je één en ander kunt betalen of financieren. Fijn als de loopbaanadviseur ook kennis heeft van HR. Ik weet bijvoorbeeld door mijn 25-jarige HR-ervaring dat er meer mogelijkheden zijn om je te laten ondersteunen.

3. Betere toekomstmogelijkheden

Investeren in je loopbaan loont omdat het perspectief geeft op meer voldoening uit je werk. Een opleiding, training of cursus is goed voor een mens. Het inspireert, zet de hersenen in beweging en vergroot je netwerk. Je ontmoet mensen die ervaring en kennis met je delen waar jij tot dan toe geen weet van had. Misschien zijn het wel je toekomstige collega’s.

Investeren in jezelf loont ook omdat je langer houdbaar bent. Werken tot aan je pensioen bij één werkgever is achterhaald. Die tijd ligt al lang achter ons. Jij als medewerker hebt een toegevoegde waarde voor de werkgever. Wil de werkgever door bijvoorbeeld economische omstandigheden deze waarde niet meer van je kopen, dan sta je “op straat”. Weten wat je Toegevoegde Waarde is voor de arbeidsmarkt, is dan essentieel. Plus nieuwe kennis of vaardigheden daaraan toevoegen, waarvan je weet dat deze gewild zijn bij werkgevers. Je kans op werk vergoot, een belangrijke reden dus waarom zo’n investering loont.

Maar welke opleiding, training of cursus ga je volgen? Hoe weet je wat jouw Toegevoegde Waarde is. In een loopbaantraject komt dit aan de orde. Samen met de loopbaanadviseur ontdek je wie je bent, wat je kan en waar je heen wilt.

Loopbaanwaaier 30 jaar NOLOC

4. Onafhankelijkheid van werkgever

Hoe mooi zou het zijn als werkgevers bij jou komen solliciteren. Dat je maar vooral bij hen komt werken? Een fabeltje, hoor ik vaak. Maar in werkelijkheid is het waar. Een arbeidsrelatie is een relatie tussen twee partijen; de werkgever én de werknemer. Toen arbeid volop aanwezig was, hadden werkgevers het voor het kiezen. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en is arbeid schaars. In de toekomst zal dit evenwicht afhankelijk van economie en pandemieën nog alle kanten op gaan. Niet alle functies, want in sommige beroepsgroepen zijn er te veel mensen. Denk aan administratieve medewerkers, bankmedewerkers, of werkenden in de landbouw. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed in de gaten houden is ingewikkelde materie. Een loopbaanadviseur heeft kennis van de arbeidsmarkt en helpt je bij het maken van de juiste keuze passend bij jou en je ontwikkeling. Ben je gewild op de arbeidsmarkt en heb je de afgelopen jaren geïnvesteerd in jezelf en in het up-to-date blijven in je vakgebied, dan komt het kiezen van een werkgever die bij jou past veel dichterbij. Geen fabeltje dus, maar het vraagt wel een investering van jouw kant.

5. Ontplooiing en ontwikkeling

Het volgen van een opleiding, jezelf ontwikkelen is belangrijk. Je werkt aan nieuwe kennis en vaardigheden. Een opleiding heeft zin als deze bijdraagt aan je ontwikkeling in de richting die je wilt gaan. Onderzoeken wat je toekomstperspectief is, is belangrijk. Dan kies je een opleiding die bijdraagt aan jouw toekomst. Dus, eerst een loopbaanadvies en vervolgens een opleidingskeuze. Opleiding volgt loopbaanrichting en niet andersom.

Wie betaalt dan een loopbaantraject?

Ja, wie betaalt dat eigenlijk? Is dat de werknemer of de werkgever? Wie heeft baat bij een loopbaanadvies? In eerste instantie zou ik zeggen de werknemer. Dat is uiteindelijk degene die de vruchten plukt. Aan de andere kant wil een werkgever bevlogen werknemers in zijn organisatie. Want een ontevreden werknemer heeft door te veel stress en overbelasting kans om (langdurig) uit te vallen en daar zit geen enkele werkgever op te wachten. Werkgever heeft dus baat bij bevlogen en gelukkige werknemers. Veel werkgevers staan open voor de vraag om financiering van een loopbaantraject. Soms is er in de cao of anderszins in de arbeidsvoorwaarden een en ander geregeld. De overheid is bezig met de ontwikkeling van een STAP-budget. Dit is een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. De huidige stand van zaken (2021) is dat dit per 2022 in zal gaan. Zodra dit bekend is zal er ongetwijfeld breed over gecommuniceerd worden.

Mocht je in de spiegel van de loopbaanadviseur willen kijken of zij in die van jou, neem dan vooral contact op. Meld je bijvoorbeeld aan voor een gratis adviesgesprek t.w. van € 59,-.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.
Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk