Waarom investeren in je loopbaan loont

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

5 redenen om wél te investeren in je loopbaan

Eén week in het jaar, meestal in september, is het de week van de loopbaan. Je kunt dan vrijblijvend in gesprek met een loopbaanadviseur aangesloten bij NOLOC. Om informatie te krijgen over een loopbaantraject en wat dat voor jou kan betekenen. Loopbaanadvies is doorgaans niet gratis. Soms is je werkgever bereid hierin te investeren, maar vaak ook niet. Moet je dan zelf de loopbaanadviseur betalen en krijg je de investering er op den duur weer uit?

Hieronder 5 redenen om deze investering juist wél te doen

1. Werkgeluk en gezondheid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat medewerkers die niet lekker in hun werk zitten of ontevreden zijn met collega’s of leidinggevende, hun gezondheid aan het ondermijnen zijn. Hoe? Een dier dat in nood ervaart stress. Er komen dan hormonen in zijn bloed die maken dat hij of vlucht of aanvalt. Deze hormonen zijn bedoeld om er voor te zorgen dat het dier overleeft van vijanden. Stel dat hij continu in doodsangst zou zijn en dus constant de stress hormonen in zijn bloed heeft dan raakt zijn lichaam in disbalans. Dat heeft schadelijke gevolgen voor dat lichaam op den duur.

in zijn bloed heeft dan raakt zijn lichaam in disbalans. Dat heeft schadelijke gevolgen voor dat lichaam op den duur.

Stel een medewerker ervaart stress op zijn werk. Even los van wat de oorzaak precies is. Zo een situatie is niet gezond als deze lang duurt, net als bij dieren. Het lichaam raakt in disbalans. Wat kan een medewerker daar aan veranderen? Hij kan vluchten of aanvallen. In loopbaantaal betekent dat of een andere baan of het gesprek met collega’s of leidinggevende aangaan. Beide zijn niet altijd even makkelijk. Een loopbaanadviseur kan daarbij behulpzaam zijn. Raadzaam, want de situatie voort laten duren is dus slecht voor je gezondheid.

2. Gezonde werk-privé balans.

Mijn pleidooi voor ‘fluitend naar je werk en fluitend weer naar huis’ staat als een huis en is voor veel van mijn cliënten herkenbaar als ideaal. Wat als je een rotdag op het werk hebt gehad? Sta je dan open voor de problemen op het werk van je partner? Heb je dan voldoende energie om je kinderen te helpen met hun huiswerk? 

Eén dag is niet zo erg. Maar als dit langer duurt is er sprake van enige verzuring op het thuisfront. En wat betekent dat voor het werk? Ga je de volgende dag vol energie naar je werk? Pak je daar vervolgens voortvarend de taken en verantwoordelijkheden op zodat je aan het eind van de dag vol energie weer naar huis gaat? Mmmm…..

Dit is een situatie die niet prettig is en schreeuwt om verandering. Wie kan deze situatie het beste veranderen? Inderdaad, jijzelf! Maar dat is niet makkelijk, want hoe ga je dit aanpakken? Misschien is de investering in een loopbaanadvies niet verkeerd op zo ‘n moment. Ga in ieder geval eens contact zoeken met een loopbaanadviseur. Bel of mail en vraag informatie over tijd en kosten. Misschien dat de loopbaanadviseur je ook nog kan adviseren hoe je één en ander kan betalen. Fijn als de loopbaanadviseur ook kennis heeft van HR. Misschien zijn er meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou denken.

3. Betere toekomstmogelijkheden.

Investeren in je loopbaan loont. Waarom? Omdat het perspectief biedt op meer voldoening uit je werk. Een opleiding, training of cursus is goed voor een mens. Het inspireert, het zet de hersenen in beweging en het vergroot je netwerk. Immers je komt mensen tegen die ervaringen en kennis met je delen waar jij tot dan toe geen weet van had. Misschien zijn het wel je toekomstige collega’s.

Investeren in jezelf loont ook omdat je langer houdbaar bent. Huh? Vroeger werkte je tot aan je pensioen bij een werkgever. Die tijd is al lang achter ons. Jij als medewerker hebt een toegevoegde waarde voor de werkgever. Als de werkgever door bijvoorbeeld economische omstandigheden deze waarde niet meer van je wil kopen, dan sta je “op straat”. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je weet wat je Toegevoegde Waardeis voor die arbeidsmarkt. Dat je er nieuwe kennis of vaardigheden aan toevoegt, waarvan je weet dat deze gewild zijn bij werkgevers. De investering loont dan want het zal je kans op werk vergroten.

Maar welke opleiding, training of cursus ga je volgen? Hoe weet je wat je Toegevoegde Waarde is. Daarvoor kun je je laten adviseren door een loopbaanadviseur. Samen met hem of haar ontdek je wie je zelf bent, wat je kan en waar je uiteindelijk heen wil.

4. Onafhankelijkheid van werkgever.

Hoe mooi zou het zijn als werkgevers bij jou komen solliciteren. Dat je maar vooral bij hen komt werken? Een fabeltje, hoor ik vaak. Maar in wezen is het wel waar. Een arbeidsrelatie is een relatie tussen twee partijen; de werkgever en de werknemer. Toen arbeid volop aanwezig was hadden werkgevers het voor het kiezen. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en is arbeid schaars. Niet alle arbeid, want in sommige beroepsgroepen zijn er te veel mensen. Denk aan administratieve medewerkers, bankmedewerkers, of werkenden in de landbouw. Momenteel ziet de arbeidsmarkt er zo uit. Morgen, of over een paar jaar kan dat weer anders zijn. Zaak is om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed in de gaten te houden. Dat is ingewikkelde materie. Een loopbaanadviseur wordt geacht kennis te hebben van de arbeidsmarkt en kan je dus helpen bij het maken van de juiste keuze bij je ontwikkeling. Als jij gewild bent op de arbeidsmarkt en je hebt de afgelopen jaren geïnvesteerd in jezelf en het up-to-date blijven in je vakgebied, kan het zijn dat jij de werkgever kunt kiezen die jij het meest geschikt acht. Geen fabeltje dus, maar het vraagt wel een investering van jouw kant.

5. Ontplooiing en ontwikkeling.

Het volgen van een opleiding, jezelf ontwikkelen is belangrijk, daarmee krijg je nieuwe kennis en vaardigheden. Alleen, een opleiding heeft slechts zin als deze bijdraagt aan je ontwikkeling in de richting die je ook wilt gaan. Daarom is het van belang dat je onderzoekt wat je toekomstperspectief is om vervolgens een opleiding te zoeken die daartoe bijdraagt. Dus, eerst een loopbaanadvies en vervolgens een opleidingskeuze. Opleiding volgt loopbaanrichting en niet andersom.

Wie betaalt dan een loopbaantraject? 

Ja, wie betaalt dat eigenlijk? Is dat de werknemer of de werkgever? Wie heeft baat bij een loopbaanadvies? In eerste instantie zou ik zeggen de werknemer. Dat is uiteindelijk degene die de vruchten gaat plukken. Aan de andere kant wil een werkgever bevlogen werknemers in zijn organisatie. Want, om op de eerste reden hierboven terug te komen, een ontevreden werknemer heeft kans om (langdurig) uit te vallen en daar zit geen enkele werkgever op te wachten. Ook de werkgever heeft er baat bij. Veel werkgevers staan uiteindelijk wel open voor de vraag om financiering van een loopbaantraject. Soms is er per cao of anderszins in de arbeidsvoorwaarden een en ander geregeld. Maar ook via de belastingaangifte is het mogelijk om de kosten draagbaarder te maken. Investering in de eigen ontwikkeling is dit jaar (2019) nog aftrekbaar. De overheid is bezig met de ontwikkeling van een STAP-budget. Dit is een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. Momenteel wordt er door het ministerie van SZW en Onderwijs hard gewerkt aan de contouren van dit plan. Zodra dit bekend is zal er ongetwijfeld over gecommuniceerd worden.

Voor dit jaar gelden nog de oude regels. Mocht je eens in de spiegel van de loopbaanadviseur willen kijken neem dan vooral contact met mij op.