Droombaan

geplaatst in: Uit de praktijk | 0


In een loopbaantraject vraag ik altijd naar je droombaan.Waarom een droombaan? Het gaat toch om een echte baan als je wat anders wil?

Dat klopt, het gaat om een echte baan bij een echte werkgever. Maar een droombaan kan heel veel zeggen over je wensen en je talenten en zodoende sturing geven aan je loopbaan. En zeg nou eerlijk, het is toch fijn om dromen te hebben.

Bed en Breakfast

Laatst vroeg ik aan een kandidaat of ze ooit had nagedacht over haar droombaan. Ze had snel een antwoord: een bed en breakfast in Oostenrijk. Daar had ze vast vaker over nagedacht. Ik zelf kreeg visioenen van een nieuwe episode van “ik vertrek”. We hebben de droombaan ontleed en kwamen tot verrassende conclusies. Ze werkte al jaren in loondienst en wilde veel meer verantwoordelijkheid in haar baan krijgen. Het ondernemerschap lonkte en dat kun je zowel in dienstverband of als ondernemer inzetten. Voor haar een belangrijk element voor een nieuwe functie. Ook het plannen en organiseren van diverse werkzaamheden wil ze graag in een toekomstige functie terugzien.

Uiteindelijk waren er voor de stap naar Oostenrijk te veel privé-belemmeringen om de stap meteen te zetten. Maar haar toekomstige loopbaanstappen gaan wel die richting op.

Schrijver

Ik zelf heb al sinds mijn jeugd de wens om een boek te schrijven, om schrijver te worden. Dat is een droom van mij. Vervolgens roept die droombaan veel belemmeringen op. Is het niet te eenzaam werk? Kan ik dat wel? En als het boek af is, wie wil dat dan lezen?

Ik kan het ook omdraaien. Kennelijk vind ik het leuk om met geschreven taal mensen te bereiken. Misschien eigenwijs, maar ik vind dat ik iets te vertellen heb.

Vroeger, en nog steeds, vond ik het heerlijk om uren in een bibliotheek of in een boekenwinkel rond te struinen. En in mijn tuin staat een mini-bibliotheek. Waarom? Omdat ik vind dat boeken niet ongelezen in de kast moeten staan en ik mijn gelezen boeken graag voor anderen beschikbaar stel.

Mijn loopbaan heeft zich op een heel ander pad ontwikkeld. Ik schrijf nu regelmatig blogs op mijn eigen website. Ik vind dat ik wat te vertellen heb over mijn werk, mijn kennis en alle ervaringen die ik op doe. Zo kan ik meer mensen bereiken door er een artikeltje over te schrijven.

Kennelijk zijn er meerdere elementen van mijn droombaan teruggekomen in mijn betaalde en onbetaalde werk.

Droombaan

Hoe kom je er achter wat je droombaan is? Dat kan op verschillende manieren. Pak een groot wit vel papier en stiften en laat je creativiteit de vrije loop. Bedenk wie in je jeugd je grote voorbeeld was of wat zou je doen als je een miljoen zou winnen.

Creëer je droombaan en maak het in meer of mindere mate realistisch. Of neem contact met me op, dan gaan we ervoor zitten.