Sterk in je Werk

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Voor de sector Zorg en Welzijn heeft de minister het mogelijk gemaakt dat alle werknemers die in Zorg en Welzijn werken, of willen werken, zich kunnen opgeven voor Sterk in je Werk. Je krijgt een (loopbaan)gesprek eventueel gevolgd door nog een gesprek of een workshop. In dit gesprek komt aan de orde waar je staat in je loopbaan en welke acties je kunt nemen om sterker in je werk te worden.

Bij loopbaangesprekken denkt men al gauw dat je op zoek moet naar een nieuwe baan. Dat is jammer, want het is  zelden het geval dat werknemers direct gaan solliciteren. Wat namelijk wel krachtig is aan dit programma is dat het mensen aan het denken zet over hun loopbaan. En hoe ze er zelf voor zouden kunnen zorgen om gezond hun pensioengerechtigde leeftijd halen. Bijvoorbeeld door:

  • een opleiding te gaan doen;
  • hun CV bij te werken;
  • en hun netwerk te vergroten via LinkedIn.

Karin

Karin werkte als marketing/communicatiespecialist bij een commercieel bedrijf. Ze herkende zich na een aantal jaren niet meer in de bedrijfsfilosofie. Ze wilde iets doen met haar maatschappelijke betrokkenheid. In het gesprek hebben we ingezoomd op deze missie. Er was een vacature bij een zorginstelling, niet iets waar zij direct aan dacht. Door haar missie te vergelijken met de missie van de organisatie kon ze bepalen of dit toch een geschikte werkgever zou zijn. Inmiddels werkt ze er al een half jaar naar volle tevredenheid.

Saskia

Saskia werkt in de zorg, maar ziet zichzelf niet tot haar zeventigste het werk blijven doen wat ze al 20 jaar doet. Wat dan? Ze droomt ervan om dokters- of tandarts-assistente te worden, maar heeft hiervoor niet de juiste opleiding. De komende tijd gaat ze meelopen met een vriendin van een vriendin om te kijken of deze baan écht haar droombaan is. Als dat zo is gaat ze alvast een opleiding volgen naast haar huidige werk. Intussen gaat ze ook via LinkedIn haar netwerk vergroten om een optimale kans op een leuke baan te hebben. Genoeg te doen.

Erica

Erica werkte al voordat ze haar opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) afrondde in het restaurant van een zorginstelling. Zodoende rolde ze in een vaste baan. Niet de baan waar ze tijdens haar opleiding over droomde. Ze wilde toen graag werken in een asielzoekerscentrum, met verschillende culturen. Om toch een beetje uitdaging te hebben in het dagelijks leven is ze een opleiding tot gewichtsconsulent gaan doen. Ze wil hier graag mee verder, misschien in combinatie met haar huidige werk. De komende periode gaat ze zich oriënteren op een vervolgstudie als voedingsconsulente, en hierover in gesprek met haar werkgever. Ook gaat ze haar LinkedIn profiel bijwerken, netwerken én een goede profielfoto laten maken om op haar Facebook, LinkedIn en Whatsapp te zetten om professioneler over te komen.

Voor Sterk in je Werk doe ik deze gesprekken, met veel plezier overigens, al vanaf het begin van het project, in 2017. Ik adviseer iedereen in Zorg en Welzijn om hier gebruik van te maken. Dat is nog mogelijk tot in ieder geval eind 2021. Vaak zeggen mensen me naderhand dat ze door het gesprek wel aan het denken zijn gezet. En vaak heeft dat ook tot actie geleid, en soms tot een nieuwe functie. Zo werkt iedereen aan zijn duurzame inzetbaarheid en blijft iedereen in regie over zijn eigen loopbaan.