5 tips voor je loopbaan – onder de kerstboom

geplaatst in: Uit de praktijk | 0


Eind december zit een groot gedeelte van Nederland thuis in verband met de feestdagen. Een uitgelezen kans om eens te starten met een aantal activiteiten om je loopbaan een “boost” te geven voor het nieuwe jaar! Rond Oud en Nieuw bereidt iedereen zijn goede voornemens voor en een goede voorbereiding is het halve werk.

Ons reptielenbrein houdt van to-do-lijstjes. Dus hier komen 5 tips die de laatste dagen van december kunnen vullen.

1. Profielfoto, is deze nog up-to-date en straalt deze uit wat hij uit moet stralen.

Een profielfoto is de grootste trigger van je LinkedIn profiel, je CV en overal waar je hem voor wilt gebruiken. Reden te meer om daar in te investeren. Gebruik geen foto waar je je strandkleding nog aan hebt. Of een foto waar op de achtergrond de Eiffeltoren zichtbaar is. Maak juist een foto met een neutrale achtergrond. Het gaat immers om jou. Doe professionele nette kleren aan alsof je een belangrijke vergadering hebt, of een receptie. Kijk in de lens en lach vriendelijk, met of zonder tanden bloot. Neem er veel en kies de beste uit. Of vraag kritische mensen in jouw omgeving om de mooie uit te zoeken. Tips voor een verzekerde uitstraling kun je vinden op internet, of natuurlijk via een post van mij op LinkedIn. Zoek, wanneer het niet om een mooie foto te maken een professionele profielfoto-fotograaf. Weet je er geen? Stuur me een berichtje info@paulinehouwing.nl en ik geef je een naam door.

Zet vervolgens de foto op Photofeeler.com en laat een heleboel mensen – die je niet kent – de foto beoordelen. Daarvoor moet je zelf ook feedback op profielfoto’s van anderen geven. Dat is erg leerzaam, want je ziet meteen de goede foto’s en ook hoe het niet moet. Help elkaar en geef feedback. Als de foto naar tevredenheid is, zet hem dan op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+ en al je social media accounts. Ook is het slim om hem te gebruiken voor je Whastapp. Vaak zie ik op whatsapp kinderfoto’s, of een foto van een huisdier. Dat is leuk, maar als je gaat solliciteren is dat minder handig. Recruiters maken steeds meer gebruik van Whatsapp als communicatiemiddel. Draag zorg voor zakelijkheid.

2. Je netwerk vergroten op LinkedIn.

Een goede kerstvakantieactiviteit is om je contacten eens onder de loep te nemen op je LinkedIn account. Heb je alle contacten die belangrijk zijn bij een volgende loopbaanstap? Soms ken je mensen niet persoonlijk maar zou je ze dolgraag aan je contacten willen toevoegen. Je kunt er voor kiezen hen te volgen. Een veilige keuze, want dan krijg je hun berichten op je tijdlijn, maar zij niet de jouwe. Ik vind het persoonlijk handiger om hen uit te nodigen om te linken. Zet er wel altijd een berichtje bij waarom je wil linken. Je netwerk heb je nodig als je een nieuwe functie ambieert. Als je een baan zoekt en je netwerk is niet op orde dan moet je eerst daar aan beginnen. En dat kost tijd.

3. Welke opleiding ga ik volgen in 2019?

Stap in de wereld van opleidingen en laat je verrassen. Welke kennis heb je nodig om je droombaan te bemachtigen? Op de sites van NCOI, NTI en LOI is een enorm aanbod aan cursussen, trainingen en opleidingen. Maar wat ga je dan aanpakken? Sluit vooral aan bij je talenten, maak ze beter. Van belang is dat je niet gaat leren wat je al kan. Ook van belang is dat je iets gaat leren wat jou toegevoegde waarde geeft voor een werkgever. Als het toegevoegde waarde voor je huidige werkgever geeft, ga dan met hem over de financiering van de opleiding in gesprek. Zo niet, dan zul je zelf moeten investeren. Maar dat is niet erg want dat verdient zich later terug. Als je niet weet wat je wil gaan leren, vraag dan advies bij een loopbaanadviseur.

4. Wie-ben-ik testen doen

Op www.123test.nl is een keur aan persoonlijkheidstesten te vinden die jou helpen om erachter te komen wie je bent. Sommigen zijn gratis, anderen kun je voor een klein bedrag uitvoeren. Bedenk wel dat je zelf de test invult en je dus ook een bepaalde wenselijkheid in je antwoorden geeft. De beste manier om de resultaten te checken, is om de testuitslag voor te leggen aan je naasten. Je partner of je beste vrienden. Mooi om dit naast de kerstboom te bespreken en elke feedback als een cadeautje uit te pakken.

5. Schakel een loopbaanadviseur in. Voor ondersteuning en een eigentijds CV.

Last but not least: laat je adviseren door een loopbaanadviseur. Bij NOLOC kun je gecertificeerde loopbaanadviseurs vinden in jouw omgeving. Een loopbaanadviseur is in staat je handvatten te geven, je de juiste vragen te stellen, je belemmeringen op te zoeken, etc. De adviseur weet welke ontwikkelingen er zijn op de arbeidsmarkt. Bij sommige loopbaanadviseurs kun je je CV weer eigentijds maken en aanpassen op de functie waarop je wil solliciteren. Als je vragen hebt, kun je me mailen via info@paulinehouwing.nl of naar mijn website gaan voor meer informatie www.paulinehouwing.nl

Fijne dagen en een goed begin van 2019!