Ik wil wat anders, maar ik weet niet wat…

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

 

In de loopbaangesprekken die ik voer is dit het meest voorkomende dilemma van kandidaten. Ze merken dat ze niet op hun plek zitten en bedenken dat er wat moet gebeuren om het plezier in het werk weer terug te krijgen. Maar wat? Speurend over het internet zoeken ze naar functies die meer perspectief geven. Vaak vinden ze niet helemaal wat ze willen, maar ach, ‘I will give it a shot’. Vaak komen er dan afwijzingen op de sollicitatie, die toch met veel energie in elkaar is gezet. Het gepeins over ‘wat wil ik’ kan soms draconische vormen aannemen. Het houdt je overdag bezig, het houdt je ‘s nachts uit je slaap en het houdt je zelfs bezig tijdens je werk.

 

Wie ben ik? Wat kan ik?

 

Daarom start een loopbaantraject bij mij altijd met ‘wie ben ik’. Gedegen kennis van de drijfveren, communicatiestijl en gedragsvormen van een kandidaat bieden vaak al veel inzicht in welke functies of organisaties niet passen. Zo weet je nog niet wat je wil, maar je weet wel wat je níet wil. En dat is ook wat waard!

 

Vervolgens zoomen we in op ‘wat kan ik’. Ten eerste kijk je natuurlijk naar opleiding en werkervaring. Dat geeft al een goede indicatie van wat iemand kan. Maar ook competenties en vaardigheden die gedurende het werk ontwikkeld zijn, geven een goed beeld. En wat kun je op de korte termijn nog meer ontwikkelen? Zo krijg je een antwoord op je toegevoegde waarde voor een organisatie.

 

Door dat je weet wie je bent en wat je kan, zijn er al behoorlijk wat organisaties en functies afgevallen. Er blijven organisaties in bepaalde branches over. Door je woon-werk afstand te bepalen kun je  te bekijken zoek je de organisaties zoeken die binnen je bereik zijn. Al surfend op het internet lees je wat hun visie en missie is. Past de visie van de organisatie bij jouw missie? Dan ga je netwerken! Wie ken je bij het bedrijf, of wie uit jouw netwerk kent daar iemand? LinkedIn is daarvoor en geweldig middel. Let wel: doe het secuur en handhaaf de netwerketiquette. De netwerketiquette op LinkedIn houdt bijvoorbeeld in dat je uitnodigingen altijd met een persoonlijke tekst verstuurd. Of dat je op persoonlijke berichten snel reageert. Check dus regelmatig je LinkedIn inbox. Meer tips over de netwerketiquette kun je vinden op het internet.

 

Toegevoegde waarde

Als je met een leidinggevende, recruiter of HR adviseur in gesprek komt, is het zaak om jouw toegevoegde waarde te noemen. Misschien hebben ze geen passende vacature maar zitten ze nou nét te wachten op wat jij toe kan voegen.

 

Bovenstaande trajecten zijn ingewikkelde trajecten. Immers, het invulling geven aan ‘wat wil ik’ doe je niet op een achternamiddag en vergt veel denkwerk. Steun van je directe omgeving is dan heel waardevol. Je kunt je uiteraard ook laten adviseren door een loopbaanadviseur. Deze kan jou verder helpen in het denkwerk, stelt zijn toolbox voor je beschikbaar en geeft je feedback. Zo ben je arbeidsmarktklaar en kun je je richten op het verkrijgen van je gewenste functie. Lees hiervoor de pagina CV sessie.