Energie van je werk?

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

In de gesprekken die ik met kandidaten voer is energie een altijd terugkerend onderwerp.

Krijg je nog voldoende energie van je werk?
Wat zijn de werkzaamheden die je energie kosten en welke geven je juist een boost?
Waarvan ga je harder lopen?

In deze tijd van burn-outs, maar ook bore-outs, is het van belang aandacht aan je eigen energiebalans te schenken. Door dat regelmatig te doen blijf je voor de korte termijn inzetbaar en houd je voor de lange termijn voldoende uitdaging. Duurzame inzetbaarheid heet dat. Dat kun je heel eenvoudig meten.

Het gaat om kunnen en willen. Er zijn werkzaamheden die je wilt en die je niet wilt. Zo zijn er ook werkzaamheden die je kunt en die je nog moet leren. Ik gebruik daarbij het volgende schema:

Werkzaamheden die je niet kunt en niet wilt voer je doorgaans niet uit. Misschien in een strafkamp, maar ík kan me er niets bij voorstellen. Werkzaamheden die je niet wilt, maar wel kunt noem ik voor het gemak je eigen WC schoonmaken. Je kunt het wel maar je hebt er geen zin in. Wat duidelijk is, is dat het werkzaamheden zijn die je meestal uitstelt, ze kosten je ook nog eens bakken met energie.

Dan heb je de werkzaamheden die je kunt en wilt. Eigenlijk is dat je gewone werk in normale omstandigheden. Je hebt er zin in, het gaat je goed af, en als het klaar is dan ben je tevreden met het resultaat. Kortom, het levert je energie op. De werkzaamheden die je wel wilt, maar nog niet goed kan zijn je uitdagingen. Je moet er even voor gaan zitten. Je aandacht scherp, het puntje van je tong uit je mond. Fijn als het af is, maar poeh, dat kost wel wat.

Samenvattend heb je je “werk”, dat levert energie op, en de “WC” en je “uitdaging”, die kosten energie. Stel dat je werk 60% oplevert en de andere twee 20% elk, houd je 20% energie over voor je vrije tijd.

Ik vraag kandidaten dit schema voor zichzelf in te vullen met taken en werkzaamheden en er percentages van hun tijdsbesteding aan te geven. Je krijgt dan een mooi overzicht of je met energie naar huis gaat, of dat je leeg bent aan het einde van de dag.

Dat voel je doorgaans natuurlijk wel, maar het schema levert jezelf een inkijkje in wat er moet veranderen. Maak je veel “WC’s” schoon? Wordt het dan niet eens tijd voor een uitdagendere functie? Denk eens aan Loopbaanbegeleiding.

Of

Loop je op je tenen in je werk? Kun je dit met je werkgever bespreken? Misschien is een opleiding of een coachingstraject aan de orde. Zorg er in ieder geval voor dat je energiebalans in evenwicht is.

Succes!