Onzekerheid… omarm het.

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Om de start van mijn bedrijf te vieren heb ik via LinkedIn een gratis loopcoaching aangeboden.

Sinds 2001 ben ik gestart met Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching naast mijn werk als HR-manager. Waarom? Omdat het voor mij als HR-manager een uitdaging is om op grote lijnen te sturen. Ik mis dan het diepere contact met de professional. Ik houd ervan om medewerkers te begeleiden en te spiegelen bij het nemen van de regie op hun eigen ontwikkeling en loopbaan. Uiteindelijk bepalen ze zelf of ze aan het einde van hun loopbaan met een tevreden gevoel terug kunnen kijken. Je leeft maar één keer. Wat is er mooier dan dat je kunt terugkijken op een rijk werkzaam leven vol met ervaringen, wanneer je stopt met werken.

Via LinkedIn kwam ik in contact met Anne, een ambitieuze jonge vrouw met een jong gezin, werkzaam in de zorg en bezig met een opleiding tot manager. Ze wilde graag binnen korte termijn haar opleiding verzilveren in een passende functie. Wat, waar en hoe was haar nog niet helder.

We liepen bij de Hatertse Vennen een prachtig natuurgebied vlakbij Nijmegen.

Voor wie het gebied niet kent: een aanrader!

Wat zijn je doelstellingen voor de toekomst?

De loopbaan van Anne was meer iets wat haar overkwam. De functies die ze tot nu toe heeft uitgeoefend kwamen min of meer op haar loopbaanpad voorbij. Nu werkte ze in een coördinerende functie in de zorg. Geen management functie wat betreft bevoegdheden, maar wel met een coördinerende en coachende rol naar haar directe collega’s. Ben je dan leidinggevende of niet? Anne weet wat ze wil; over 5 jaar een functie als leidinggevende. Maar ze vindt het moeilijk om haar huidige werkkring los te laten. Ik vraag haar of het haar zal helpen om haar doel op de langere termijn beter te omschrijven. Op die manier kun je het heden en verleden beter loslaten. Dat vindt ze een goed idee. Daarom schetsen we haar droomfunctie te schetsen. Dat kun je doen door verschillende functies bij elkaar te leggen en de leukste elementen daarvan tot één functie te creëren.

‘Loslaten van je vertrouwde werkomgeving? Richt je op de korte en lange termijn, zorg dat het bijna tastbaar wordt. Dan kun je het heden en verleden makkelijker loslaten’.

Onzekerheid:  omarm het en houd je complimenten dicht bij je.

Anne loopt regelmatig tegen haar onzekerheid aan. Ik hoor dat vaak van coachees. Onzekerheid is een gevoel waar veel mensen in meer of mindere mate last van hebben. Ik ben maar weinig mensen tegen gekomen die hier geen last van hadden. We spreken over haar onzekerheid, waar het vandaan komt en wanneer ze er met name last van heeft. Probeer onzekerheid eens om te denken. Onzekerheid kun je ook beschouwen als een raadgever: het zet je op scherp en maakt je allert, onzekerheid zorgt ervoor dat je niet arrogant wordt of belangrijke zaken over het hoofd ziet. Maar het gevoel van onzekerheid mag natuurlijk niet verlammend werken. Anne noemde in het gesprek verschillende complimenten die ze in haar werk heeft gekregen. In onze cultuur vergeten we simpelweg complimenten die we hebben ontvangen. Wanneer je merkt dat onzekerheid verlammend werkt, kun je die complimenten in een klein boekje opschrijven, of in een notitie op je telefoon zetten. Het helpt bij het opkomen van het verlammende onzekerheidsgevoel, om de complimenten nog eens door te lezen.

Lastige leidinggevenden

Anne vertelt dat ze last had van een leidinggevende die beslissingen nam op basis van macht. Hoe ga je om met leidinggevenden die macht uitoefenen? Ze vertelt dat ze een gesprek had met haar leidinggevende waarin ze vroeg om uitbreiding van haar team. De leidinggevende was het hier niet mee eens en zei dat haar vraag niet gehonoreerd werd. Anne droeg argumenten aan waarom zij vond dat het wel noodzakelijk was. De stellingname van de leidinggevende was al genomen en het antwoord bleef onbeargumenteerd nee. Hoe zou ze de volgende keer op een andere manier met de leidinggevende kunnen omgaan? We bespreken de casus van links naar rechts en van boven naar onder. De conclusie is dat ze volgende keer alleen maar vragen zou stellen aan de leidinggevende waarom hij tot deze besluitvorming is gekomen.

Op deze wijze geeft ze de leidinggevende de ruimte en krijgt ze zelf meer zicht op de wijze waarop de leidinggevende tot die bepaalde besluitvorming is gekomen. Wie weet zal hij tot een andere beslissing komen. Bovendien zal het gesprek zo op een meer gelijkwaardig niveau plaats vinden. Tip: ga met leidinggevende die beslissingen nemen op macht nooit de discussie aan, deze verlies je al bij voorbaat.

We hebben samen inmiddels 6,5 kilometer gelopen. Anne gaat de komende tijd haar opleiding  afronden, maar ook tijd plannen voor haar toekomstige functie. Ook gaat ze netwerken en het komende jaar op een meer planmatige wijze tijd inruimen voor haar toekomst. Bijvoorbeeld door twee uur per week te blokken in haar agenda voor loopbaanactiviteiten.

Het was een prettige wandeling. Ik voelde het wel in mijn benen. Anne daarentegen ging vol plannen weer naar huis.