Onzekerheid… omarm het.

geplaatst in: Uit de praktijk | 0

Onzekerheid: omarm het en houd je complimenten dicht bij je.

Via LinkedIn kwam ik in contact met Anne, een jonge ambitieuze vrouw met een jong gezin. Werkzaam in de zorg en bezig met een opleiding tot manager. Ze wilde graag binnen korte termijn haar opleiding verzilveren in een passende functie. Wat, waar en hoe was nog niet helder. Met Anne doe ik een wandelcoaching.

We lopen bij de Hatertse Vennen, een prachtig natuurgebied vlakbij Nijmegen.

Voor wie het gebied niet kent: een aanrader!

Nijmegen Hatertsevennen
Nijmegen Hatertsevennen

Wat zijn je doelstellingen voor de toekomst?

De loopbaan van Anne was meer iets dat haar overkwam. De functies die ze tot nu toe uitoefende waren min of meer op haar loopbaanpad voorbijgekomen. Haar huidige baan is een coördinerende functie in de zorg. Geen managementfunctie als het gaat om de bevoegdheden, maar wél een met een coördinerende en coachende rol naar haar directe collega’s. Ben je dan leidinggevende of niet? Anne weet wat ze wil; over 5 jaar een functie als leidinggevende. Ze vindt het wel moeilijk om haar huidige werkkring los te laten. Ik vraag haar of het haar zal helpen om haar doel op de langere termijn beter te omschrijven. Uit ervaring weet ik dat je op die manier het heden en verleden beter kunt loslaten. Dat vindt Anne een goed idee. Een manier om dat te doen is door je droomfunctie te schetsen. Verschillende functies leg je dan bij elkaar en de leukste elementen daarvan creëer je tot één functie. Een eerste actie om te doen heeft Anne al te pakken na onze wandeling.

‘Loslaten van je vertrouwde werkomgeving? Richt je op de korte en lange termijn in de toekomst, zorg dat het bijna tastbaar wordt. Dan kun je het heden en verleden makkelijker loslaten’.

Onzekerheid: omarm het en houd je complimenten dicht bij je.

Anne loopt regelmatig tegen haar onzekerheid aan. Iets dat ik vaak hoor van coachees. Onzekerheid is een gevoel waar veel mensen in meer of mindere mate last van hebben. Ik ken weinig mensen die er nooit last van hebben. We spreken over haar onzekerheid, waar het vandaan komt en wanneer ze er met name last van heeft. Onzekerheid kun je ook beschouwen als een raadgever. Het zet je op scherp en maakt je alert, zorgt ervoor dat je niet arrogant wordt of belangrijke zaken over het hoofd ziet. Het helpt om onzekerheid om te denken. Onzekerheid over iets wat je niet kunt mag je zien als een uitdaging, iets wat je nog wilt ontwikkelen.

Het gevoel van onzekerheid mag natuurlijk niet verlammend werken. Anne noemt in het gesprek verschillende complimenten die ze in haar werk krijgt. In onze cultuur vergeten we simpelweg complimenten die we krijgen of hebben gekregen. Wanneer je merkt dat onzekerheid verlammend werkt kun je de complimenten in een klein boekje opschrijven, of in een notitie op je telefoon zetten. Komt het verlammende onzekerheidsgevoel opzetten, dan helpt het om deze complimenten nog eens door te lezen.

Lastige leidinggevenden

Anne vertelt dat ze last heeft van een leidinggevende die beslissingen neemt op basis van macht. Hoe ga je om met leidinggevenden die macht uitoefenen? Ze vertelt dat ze een gesprek had met haar leidinggevende waarin ze om uitbreiding van haar team vroeg. De leidinggevende vond het onnodig. Haar vraag werd niet gehonoreerd. Anne draagt argumenten aan waarom zij het wel noodzakelijk vindt. De stellingname van de leidinggevende echter was al genomen en het antwoord bleef simpelweg nee. ‘Hoe kun je de volgende keer op een andere manier met de leidinggevende omgaan?’, vraag ik haar. We bespreken de casus van links naar rechts en van boven naar onder. Ze concludeert dat ze de volgende keer alleen maar vragen zou stellen aan de leidinggevende om zo te ontdekken waarom hij tot deze besluitvorming komt.

Waarom? Om ruimte te geven aan de leidinggevende en inzicht te krijgen in zijn besluitvorming. Wie weet komt hij tot een andere beslissing. Naast ruimte en inzicht zou het gesprek bovendien op een meer gelijkwaardig niveau plaatsvinden. Tip: ga met leidinggevenden die beslissingen nemen op basis van macht nooit de discussie aan, deze verlies je al bij voorbaat.

Onze wandeling tikt 6,5 km aan. Anne rond de komende tijd haar opleiding af en gaat meer planmatig tijd inplannen voor haar toekomstige functie. Ook gaat ze netwerken. Bijvoorbeeld door twee uur per week te blokken in haar agenda voor loopbaanactiviteiten.

Het was een prettige wandeling, deze wandelcoaching. Met vermoeide benen zeg ik Anne gedag, zij gaat vol positieve plannen weer naar huis. Anne heeft weer perspectief in haar ontwikkeling en loopbaan. Daarnaast ervaart ze meer rust in haar onzekerheid. Het mag er immers zijn, ze kan het omarmen, het is haar groeipunt.

Coaching, of het nu gaat over je loopbaan, je ontwikkeling of je rol als leidinggevende, kan ook lopend in de prachtige omgeving van Nijmegen plaats vinden. Naast Face2Face en online gesprekken bied ik ook gesprekken in de vorm van wandelcoaching aan.


20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching. Gratis e-book.

20 jaar Pauline Houwing Loopbaanadvisering en coaching

In dit e-book ga ik je o.a. laten zien:

  • Waarom het belangrijk is te investeren in je loopbaan.
  • Welke kleine stappen je kunt zetten.
  • Hoe je ontdekt wat je wilt in je werk.
  • Waarom LinkedIn belangrijk is, ook als je niet op zoek bent naar een andere baan.
  • Wat je kunt doen tegen onzekerheid.
Gratis e-book Energie van werk en energiek naar werk